Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 5,5 milyon kamu emekçisini ve emeklisini kapsayan 2022-2023 dönemi toplu sözleşmesinde varılan mutabakata ve açıklanan zam oranlarına tepki gösterdi.
KESK Genel Merkezi'nde MYK üyelerinin katılımıyla bir basın açıklaması yapan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Günlerdir bizden adeta kaçırılan, kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerin ürünü mutabakatın adı ölümü gösterip sıtmaya razı etme mutabakatıdır" dedi.
TIKLAYIN - Memura 2022'de yüzde 5+7, 2023'te 8+6 zam
Sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan bu mutabakatı kabul etmediklerini söyleyen Bozgeyik, tüm kamu emekçilerini 27 Ağustos Cuma günü gerçekleştirecekleri bir günlük hizmet üretmeme eylemine katılmaya çağırdı.
"Oldubittiye getirildi"
Hükümetin 12 Ağustos'taki ilk teklifinin ardından hiçbir adım atmadığına dikkat çeken Bozgeyik, KESK olarak tam 11 gün boyunca, her gün, yeni bir teklifi yapılıp yapılmayacağını, yapılacaksa 4688 sayılı yasaya göre KESK'in de katılması gereken toplantının ne zaman gerçekleştirileceği konularında defalarca girişimde bulunduklarını ancak defalarca görüştükleri Çalışma Bakanlığı'ndan hep "henüz net değil" cevabını aldıklarını söyledi.
5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin bir "oldubitti" durumu ile karşı karşıya bırakıldığını ifade eden Bozgeyik, hükümetin 12 Ağustos'ta yaptığı ilk teklifini 2022 yılı için sadece 1 puan, 2023 için ise 2 puan, yani toplamda 3 puan artırdığı mutabakatın "büyük kazanım, bir başarı gibi sunulmasına" tepki gösterdi:
"İki yıl için toplamda yüzde 67,2 maaş artışı teklif eden 'yetkili' konfederasyon iki yıl için toplamda yüzde 26 oranına imza atmıştır. Teklif ve varılan mutabakat arasında iki yıl için toplamda 41 puan fark vardır. Bunun anlamı 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin en az bir yılının çalınmasıdır."
Refah payı ve 3600 ek gösterge talepleri
Refah payı talebinin yine görmezden gelindiğini, bunun yerine hali hazırda sadece sendika üyesi kamu emekçilerinin yararlandığı yıllık 135 TL tutarındaki toplu sözleşme ikramiyesinin yıllık 235 TL artırıldığını aktaran belirten Bozgeyik, "Söz konusu artıştan sendika üyesi olmayan toplamda en az 1 milyon 800 bin kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisi yararlanamayacaktır" dedi.
Bozgeyik, "Sonuç olarak ortada taraflar arasında bağlayıcılığı olan bir toplu sözleşme metni değil, 3600 ek gösterge ve sözleşmeli personeli durumu başta olmak üzere çıkmaz ayın son çarşambasına bırakılan bir vaat-temenni metni vardır" dedi.
Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşanan gerçek enflasyonun yüzde 45'i aştığını savunan Bozgeyik, "Üretici ve tüketici enflasyonu arasındaki makasın tam 26 puan açıldığı dolayısıyla hayat pahalılığının önümüzdeki dönemde bırakalım düşmeyi daha da artacağının açık olduğu koşullara rağmen hiç kimsenin inanmadığı hedeflenen enflasyon rakamlarını temel alan bu mutabakatın neresi başarılı?" diye sordu.
Bozgeyik, kamu emekçilerinin mutabakatta yer almayan taleplerini ise şöyle sıraladı:
• Kamu emekçilerinin yıllardır yaşadığı gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi yine yok.
• Emekli olduğumuzda maaşlarımızın yarı yarıya düşmesine yol açan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması başlığı yine yok.
• Farklı adlar altında güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi yine yok.
• "4/C'li 4/B'liler" olarak bilinen kamu emekçilerinin ek ödeme, emeklilik gibi temel sorunlarının çözümü yine yok.
• Sayıları yüz bini aşan Yardımcı Hizmetler Sınıfının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yine yok.
• Torpilin, kayırmanın kapsını sonuna kadar açan mülakat sitemine son verilmesi yine yok.
• OHAL KHK'leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi yine yok.
• Kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılığın önüne geçilmesi için kadın taleplerinin kadın emekçiler tarafından görüşülmesi ve mutabakat metninde ayrı bir başlık altında yer alması yine yok.
• Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi yine yok. (KÖ)