Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, Siirt, Maden köyündeki bakır madeninde meydana gelen göçük sonrası işçilerin hayatını kaybetmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, olayın “iş kazası” değil, iş cinayeti olduğu vurgulandı.
TIKLAYIN - SİİRT ŞİRVAN'DA MADENDE GÖÇÜK
Siirt’in Şirvan ilçesi Maden köyündeki madende dün saat 20.30 sıralarında heyelan meydana geldi, işçiler göçük altında kaldı. Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz bugün 15:00 sıralarında yaptığı açıklamada, dört işçinin cesedinin çıkarıldığını, 12 işçinin halen göçük altında olduğunu açıkladı.
Tutulmaz, “Heyelanın sebebi olarak çok miktarda yağan yağmur gözükmektedir ancak çalışanlardan kaynaklı bir kusur olup olmadığı da araştırılmaktadır” dedi.
“Kayıp işçiler için tüm olanaklar kullanılmalı”
KESK Yürütme Kurulu olayla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Maden köyündeki bakır madeninde göçük altında kaldığı tahmin edilen 12 işçiden hala haber alınamadı. Kayıp 12 işçinin en kısa sürede bulunması, kurtarılması için her türlü olanak seferber edilmeli.
“Türkiye’de özellikle son yıllarda yaşanan ve her yıl ortalama 1000’den fazla işçinin hayatını kaybetmesine, onbinlercesinin iş göremez derecede yaralanmasına yol açan tabloyu ‘iş kazası’ kavramı ile açıklamak, peş peşe yaşanan bu cinayetleri tesadüf olarak değerlendirmek mümkün değil.
“İş cinayetleri, siyasal iktidarın 14 yıldır uyguladığı ve 2023 yılına kadar da uygulamayı hedeflediği, iş güvencesini tamamen ortadan kaldırarak, Türkiye’yi sermaye için ucuz işçi cenneti, emekçiler için ise işçi cehennemi haline dönüştüren politikaların sonucudur.
“İş cinayetinin altından taşeronluk çıktı”
“Sermayenin, patronların hizmetinde olan tüm kesimler Siirt’te yaşanan iş cinayetinin sebebi olarak ‘heyelanı’ gösteriyor.
“12 yıldır işletilen maden sahasında bugüne kadar patlatılan tonlarca dinamiti, bölgedeki tarım arazilerinin, ağaçların yok edilmesini, madenden çıkarılan molozların köye gelişigüzel dökülmesini, görmezden gelip bu cinayeti ‘heyelana bağlamak’ nafile bir çaba.
“Aşırı kar hırsıyla, güvencesiz, esnek ve kuralsız, taşeron çalışmayı yaygınlaştıran düzenleme ve uygulamalar iş cinayetlerinin temel sebebi.
“İş cinayetlerinin çok büyük bölümü işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini maliyet olarak gören taşeron firmalarda yaşanıyor. Siirt’teki iş cinayetinin ardından da taşeronluk düzeni çıktı.”
Maden şirketi ve Vali: Sebep aşırı yağış
Maden, Ciner Grubu’ndan Park Elektrik’e ait. Şirketin resmi internet sayfasında Siirt’in Şirvan ilçesine bağlı Madenköy’de bulunan Madenköy bakır sahasında bakır madeninin çıkartılarak üretim ve satışının yapıldığı yazıyor.
Adana Baro Başkanlığı da yazılı açıklamasında, heyelanın, Ciner Grubu'na bağlı Park Elektrik'in taşeron şirketi Antlar İnşaat'ın çalışması sırasında meydana geldiği ifade edildi.
Park Elektrik'in Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Şirketimizin Siirt'in Şirvan ilçesinde bulunan Madenköy bakır madeni sahasında ilk belirlemelere göre aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana gelmiştir. Kurulan kriz masasının çalışmaları devam etmektedir. Bölgede toprak kayması riskinin devam ettiği de dikkate alınarak Madenköy bakır madeni sahasında üretime ara verilmiştir.”
Siirt Valisi Tutulmaz da heyelanın sebebi olarak bölgedeki aşırı yapışları gösterdi.
Aynı bölgede 25 Temmuz'da da heyelan meydana gelmiş ve can kaybının yaşanmadığı bu göçükte altı kamyon ile iki iş makinesi göçük altında kalmıştı.
16 işçinin ismi açıklandı
Doğan Haber Ajansı göçük altında kalmış olan 16 işçinin adlarını, görevlerini ve memleketlerini açıkladı. İşçilerden dördünün cesedine ulaşıldı.
1- Savaş Kızılkan: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
2- Kerem Arat: Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Derinçay köyü)
3- Murat Ant: Ekskavatör operatörü (Şirvan ilçesi Madenköy)
4- İbrahim Kılınç: Ekskavatör operatörü (Siirt)
5- Kasim Tari: Ekskavatör operatörü (Diyarbakır)
6- Şefik Tuncer: Ekskavatör operatörü (Batman)
7- Sedat Bulut: Rok operatörü (Şirvan ilçesi Otluk köyü)
8- Abdurrahman Sönmezsoy: Rok operatörü (Batman)
9- Reşit Can: Kamyon şoförü (Siirt Yağmurtepe köyü)
10- Halil Başer: Kamyon şoförü (Siirt Kurtalan ilçesi)
11- Mahmut Batumak: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Taşkaya köyü)
12- Bedrettin Caylı: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi Yatağan köyü)
13- Nusret Beyazalma: Kamyon şoförü (Van Edremit)
14- Yavuz Yıldız: Kamyon şoförü (Şirvan ilçesi)
15- İsmail Tekin: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)
16- Abdulbaki Aydın: Kamyon şoförü (Siirt Eruh ilçesi)
İki işçi toprağa verildi
Toprak altında kalarak yaşamını yitiren işçilerden 24 yaşındaki Murat Ant'ın cenazesi Siirt merkezdeki Zeve Mezarlığı'nda defnedildi. Ant'ın 20 gün önce evlenmişti.
Yaşamını yitiren işçilerden 35 yaşındaki Reşit Can'ın cenazesi de Siirt Devlet Hastanesindeki otopsinin ardından ailesine teslim edildi.
Evli ve iki çocuğu olan Can'ın cenazesi, Siirt merkeze bağlı Yağmurtepe köyündeki camide kılınan cenaze namazının ardından köy mezarlığında defnedildi. (AS)
* Fotoğraf: Recep Çelik / AA