Fotoğraf: KESK
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilenlere dair işlemleri inceleyen Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun 23 Ocak 2021’de süresinin sona ermesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (TÜM BEL SEN) Genel Merkezi'nde yapılan toplantıya, KESK Eş Genel Başkan Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen, KESK Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi İlhan Yiğit, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya katıldı.
Basın açıklamasını yapan Aysun Gezen, salgını fırsata çeviren iktidarın emekçilerin, kadınların, siyasetçilerin, demokratik taleplerde bulunan herkesin haklarına saldırdığını söyledi.
"Dosyaların yüzde 88,5'i reddedildi"
OHAL Komisyonu'nun dört yıllık çalışmalarına değinen Gezen, şöyle devam etti: " 23 Ocak 2017 günü 685 sayılı OHAL KHK’si ile iki yıllık süre içinde kamudan ihraç edilmiş yüz binlerce kamu emekçisinin ihraç başvurularını değerlendirmek ve karar altına almakla görevlendirilmiş olmasına rağmen aradan neredeyse 4 yıl geçmiş, Komisyon hala 16 bin 50 dosyayı karara bağlamamıştır. Karara bağladığı dosyaların yüzde 88,5’ini ise reddetmiştir.
"Dosyaların çoğu akademisyenlerin"
"Komisyon, son resmi açıklamasını 2 Ekim 2020 tarihinde yaptı ve hala karara bağlanmayan 16 bin 50 başvurunun 2 bin 630’u KESK’lilere aittir. Komisyon açıklamasında tüm başvuruların yüzde 87’sini karara bağladığını ifade etti. Ancak KESK’lilerin dosyalarının (4267 ihraç dosyası) sadece yüzde 38’i karara bağlanmış, yüzde 62’si ise 4 yıldır hala karara bağlanmayı bekliyor.
"Karara bağlanmayı bekleyen dosyaların çoğunluğunun barış akademisyenlerinden ve haklarında istihbarat raporları, mahkeme kararları, savcılık soruşturmaları gibi herhangi en ufak bir isnat bulunmayanlardan oluştuğu biliniyor. Komisyon ve iktidar oyalamayı uzatabildikçe uzatmayı, mağduriyeti işkenceye dönüştürmeyi, bu arada üniversitelerde ve kamuda kadrolaşmasını tamamlamayı düşünmektedir.
"Komisyonun tutumu işkenceye döndü"
"OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu ve mahkemelerin oyalama ve idarenin kararlarını onama politikası işkenceye, cezalandırmaya dönüştürülmüştür. Komisyonun defalarca uzatılan görev süresi 23 Ocak 2021 tarihinde sonra erecektir. Ancak gerek komisyonun hala karara bağlamadığı dosyalar düşünüldüğünde ve gerekse de iktidarın OHAL’i kalıcı hale getiren politikalarda ısrar ettiği gözetildiğinde komisyonun görev süresini bir kez daha uzatacağı anlaşılıyor.
"Hukuki niteliği bu kadar tartışmalı olan OHAL Komisyonu’nun, hala görevini sürdürüyor olması gerek anayasamız ve gerekse de uluslararası hukuk açısından suçtur, hukuk tanımamazlıkta ısrardır."
Gezen, taleplerini şöyle sıraladı:
*Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, kendisini anayasa ve yasalar üstü gören, hükümetin noteri gibi çalışan ve idari bir mekanizma olan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun görev süresi kesinlikle uzatılmamalı, aksine lağvedilerek aldığı ret kararları yok hükmünde sayılmalıdır.
* Haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte derhal görevlerine iade edilmelidir.
* Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. (RT)