Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), "İnsanca Yaşam İçin Toplu sözleşmeye Yürüyoruz" adıyla İstanbul'dan Ankara'ya yapacağı yürüyüşe Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, KESK'in Danışma Meclisi'ni oluşturan bağlı sendikaların merkez yöneticileri katılıyor.
Toplu sözleşme talebi kabul edilmediği için diğer konfederasyonlarla hükümetin bugün 5. turunu yaptığı toplu görüşmelere katılmayan KESK, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda saat 13.00'te bir açıklama yaparak yürüyüşe başladı.
Polisin yürüyüşe izin vermemesi nedeniyle kısa süreli yaşanan arbedenin ardından polis barikatı aşılıp yaklaşık 500 kişi Hava-iş Genel Merkezine kadar yürüdü. Hava-iş’in önünde Tombul, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) başkanı Süleyman Çelebi ve İstanbul ikinci bölge milletvekili Ufuk Uras konuşma yaptı.
"Siyasi engeller kalkmalı"
Tombul, Türkiye'nin onayladığı uluslararası sözleşmelerin kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkı tanıdığını ve bu sözleşmelerin Anayasa ve yasalar için de bağlayıcı olduğunu söyledi. Bu hakkın kullanımının önünde yalnızca siyasi engel bulunduğunu dile getiren Tombul, hükümete bu siyasi engeli kaldırması konusunda çağrıda bulundu.
Tombul, ekonomik, sosyal ve demokratik taleplerini toplusözleşme anlayışı içerisinde ele alıp, hayata geçirmek istediklerini vurguladı.
KESK Başkanı Tombul, yürüyüşten sonra Ankara'da gerçekleştirecekleri etkinlikte, KESK'in önümüzdeki süreçte izleyeceği mücadelenin perspektifini kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi.
KESK'in 2008 için talepleri:
- TİS ve grev hakkı.
- En düşük temel ücretin 1150 YTL olması.
- Kamu görevlilerinin mali ve sosyal hakları iyileştirilmeli
- Çalışma yaşamında kadına yönelik ayrımcılık giderilmeli.
- Çalışanların ortak örgütlenmesini içeren yasal düzenlemenin yapılmalı.
- Kamu Personel Rejimi Kanun taslağı ve SSGSS tümüyle geri çekilmeli.
- Siyasi kadrolaşma durdurulmalı.
- Sözleşmeli personel kadroya alınmalı, iş güvencesi sağlanmalı.
- Özelleştirilen kamu kuruluşları yeniden kamu hizmeti verecek şekilde düzenlemeye tabi tutulmalı.
- Özelleştirmeler sonucu mağdur olan emekçilerin mağduriyetleri giderilmeli.
- Görev tazminatı, en düşük ücret alan kamu emekçilerinden başlamak üzere tüm kamu çalışanlarına uygulanmalı.
- Gelir vergisi dilimleri emekçiler için 5 puan indirilmeli.
- Kamu emekçilerinin siyaset yapma yasağı kaldırılmalı.
- Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu, Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu gibi antidemokratik yasalar kaldırılmalı, örgütlenme özgürlüğü sağlanmalı.
- Evrensel değerlerle toplumsal yaşamımızı buluşturmaya zemin hazırlayacak, çalışma yaşamını demokratikleştirecek, özgürlükçü, demokratik bir anayasa hazırlanmalı.(NK/EÜ)