Hak savunucuları, hukukçular, Türkiye'den ve uluslararası örgütlerden sendika temsilcileri, altı ay sonra ilk kez mahkemeye çıkarılan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi 22 kişinin derhal serbest bırakılmasını istedi.
İzmir'de başlayan davada, 22'si tutuklu yargılanan 31 sendika üyesi "örgüt üyeliği"yle suçlanıyor. Dünkü duruşma öncesinde sol parti ve grup temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi adliyeye yürüdü.
KESK başkanı Sami Evren, basın açıklamasında, "Bu operasyon anti demokratik yasalara karşı mücadele eden KESK ve onun üyelerine yöneliktir yapılan bir operasyondur" dedi.
Görevsizlik talebine ret
Yargılanan sendikacıların ailelerinden birer kişi ve uluslararası örgüt temsilcilerinin salona girmesine izin verildi. Mahkeme, savunma avukatlarının görevsizlik kararı talebini reddetti. Avukatlar, iddianame hakkında savcılığın görüşünün alındığını ama savunmanın alınmadığını; gösterilen delillerin "örgüt üyeliği" suçlamasına kanıt oluşturmayacağını öne sürdü.
KESK'lileri Diyarbakır Baro başkanı Mehmet Emin Aktar, İnsan Hakları Derneği (İHD) başkanı Öztürk Türkdoğan, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Parti Meclisi üyesi Meral Danış Beştaş'ın aralarında bulunduğu 40 kadar avukat savunuyor.
Destek için gelenler arasında DTP, ÖDP, EMEP, SP temsilcileri, Sendikal Haklar Uluslararası Merkezi (ICTUR), Metal İşçileri Sendikası (İG Metall), Avrupa Sendikalar Konfedarasyonu (ETUC), Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (İTUC), Dünya Sendikalar Federasyonu (WFTU) temsilcileri de var.
ETUC'dan Klaus Lörcher Jeff Bridgford "Türk yasaları sendikaları korumuyor, örgütlenme özgürlüğünü kısıtlıyor. Tutuklanan üyelerle KESK’in örgütlenme özgürlüğü engellenmiş oluyor” dedi.
"Başbakanı da yargılayın"
Kimlik tespitinin ardından mahkeme savunmaları almaya başladı.
Eğitim-Sen üyesi Mehmet Hanefi Kuriş, sendikal faaliyetlerinin "örgüt faaliyeti" olarak sunulduğunu söyledi, bu davanın sendikaya yönelik olduğunu belirtti.
Anadilinde eğitim talebinin iddianamede "örgüt üyeliği"ne kanıt gösterilmesini eleştiren Kuriş, hükümetin "demokratik açılım" çalışmalarına atıfta bulunarak "Biz bölücülükle yargılanıyoruz. O zaman neden Başbakan ve İçişleri Bakanı hakkında dava açılmıyor" dedi.
Duruşma bugün de devam ediyor.
"KESK içinde PKK faaliyeti"
Mayıs sonundaki operasyonlarda farklı illerde 39 kişi gözaltına alındı. KESK üyeleri, PKK adına faaliyette bulunmak ve sendika içinde bu yönde örgütlenmeye gitmekle suçlanıyor.
Haklarında 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenen KESK'lilerin isimleri şöyle:
Mehmet Hanefi Kuruş, Songül Morsunbül, Lami Özgen, Hasan Umar, Mustafa Beyazbal, Haydar Deniz, Harun Gündeş, Nihat Keni, Elif Akgül Ateş, Sakine Esen Yılmaz, Aziz Akikol, Yüksel Özmen, Mine Çetinkaya, Süeda Demir, Şeyhmus Belek, Aydın Güngörmez, Erkan Deniz, Kemal Karakoyun, Hasan Soysal, Yüksel Mutlu, Ahmet Demiroğlu, Gülçin İsbert, Abdurrahman Daşdemir, Şermin Güneş, İsmail Demir, Murat Meriç, Meryem Çağ, Abdulcelil Demir, Mahir Engin Çelik, Selçuk Haspolat ve Faysal Ceylan.(EÜ)