Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) üyesi kadınlar, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nda (KESK) yaşanan sürece dâhil olmak ve süreçte taraf olmak üzere harekete geçti.
"KESK'te bizden başka herkes kendini taraf ilan etti. Bizlerse erkeklerden arta kalan alanlarda konuşabiliyoruz" diyen kadınlar, KESK'teki iktidar anlayışının sorgulanmasını, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin iç hukuka ve kadınlara hesap vermesini istedi.
Şimşek ve Morsümbül'e yanıt
"Kocaeli'den Eğitim-Sen'li bir grup kadın" imzasıyla bir basın açıklaması yapan kadınlar,"kadın örgütlerini komplonun parçası olmakla suçlayan" KESK Genel Sekreteri Emirali Şimşek ve Kadın Sekreteri Songül Morsümbül'e de yanıt verdi.
"Biz bu örgütü gözetiyoruz. Hiçbir siyasal kimlik ve gruba karşı tavrımız yok, karşı durduğumuz tek şey erkek şiddeti ve tacizi."
"Bize göre en büyük 'siyasal komplo' kadın ağırlıklı ve kadınların özgürlük mücadelesini yürüttüğü bir örgütte hukuksal sürecin aylarca işletilmemesi, şaibeli tartışmalara çanak tutulması ve olayların üstünün örtülmesidir!"
KESK'li kadınlar yeniden örgütlenmeli
Kocaeli Eğitim Sen üyesi kadınlar, "Kadınların güvercin tedirginliği" başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
* Erkek egemen dünyanın her mekânında ötelenen biz kadınlar, bu günlerde çok daha büyük bir sahipsizliğin girdabındayız: "Kadınların güvercin tedirginliği."
* Kadın olarak kendimizi en güvende hissettiğimiz ve birlikte özgürleşme mücadelesi verdiğimiz kimi erkek ve kadın arkadaşlarımızın kadın meselesi söz konusu olduğunda geleneksel tutumlarla nasıl uzlaşabildiklerini gördük.
* Kadınların devletlerin hukukuna bile kazandırdığı ve KESK Genel Kurul kararlarından biri olan "Taciz durumunda kadının beyanı esastır" ilkesinin, gurup kaygıları ve örgütü yıpratmamak adına geçersiz kılındığına tanık olduk. Örgütün, örgüt içi demokrasiden nasıl uzaklaştırıldığını gördük.
* Öte yandan kadının yaşadığı tacizin üzerini örtmek neyse, bundan nemalanmak ve basına düştükten sonra zevahiri kurtarmak adına istifa etmek de aynıdır.
Yeniden örgütlenmek, acil ihtiyaç
* KESK'li kadınlar, Kadın Sekreterliğine bizim adımıza karar verme ve yönetme yetkisi değil yürütme yetkisi verdik. Biz onlara gurup öncelikleri için değil kadınların öncelikleri için yetki verdik.
* KESK'teki iktidar anlayışı sorgulanmalı. Bu sorgulamanın örgütümüze ve değerlerimize zarar vereceğine inanmıyoruz. İnancımız, bu sorgulamanın örgütümüzü gerçek değerlerimizle buluşturacağıdır.
* Yaşadığımız olaylar göstermiştir ki kadınlarımız örgütsüzdür, örgütsüz bırakılmıştır. Ve KESK'li kadınlar için "kadın bakış açısı ile yeniden örgütlenmek" temel, acil ve yaşamsal bir ihtiyaçtır. (BB)