Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Danışma Meclisi, vergi artışlarına ve memur maaşlarına ilişkin eylemdeydi.
Ankara'da KESK Danışma Meclisi üyelerinin katılımıyla bugün (7 Temmuz) Yılmaz Güney Sahnesi önünde yapılan açıklamada, önümüzdeki süreçte yaşanacak hak kayıplarına dikkat çekildi.
KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasının ardından, AKP iktidarının 'seçim vaadi' olan en düşük kamu emekçisi maaşının 22 bin TL'ye çıkarılmasını öngören teklifini hatırlattı.
"Ne yazık ki, iktidarın iddia ve estirdiği rüzgârın aksine gerçek enflasyon oranı dikkate alındığında yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk gelen bu artışla kamu emekçileri sefalet koşullarında yaşamaya devam edecektir" diyen Kablan, henüz yasa teklifi Meclis'e sunulmadan 'zam yağmuru' ile karşı karşıya kalındığını söyledi.
"En düşük maaş 40 bin TL üzerinde olmalı"
Kablan, "TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülecek kanun teklifi bu haliyle yasalaşırsa, kamu emekçilerine verilecek yüzdelik artış oranı, seyyanen zam, vergi dilimi, kök maaş, kıdem tazminatı ve emeklilere yansıyacak oranlar hakkında çok ciddi hak kayıpları yaşanacaktır" dedi.
Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 12 bin 500 TL, yoksulluk sınırının 40 bin TL olduğunu hatırlatan Kablan, "Kamudan emekli olanların açlığa mahkûm edilmesi affedilecek ya da 'iyileştirmeye çalışacağız' denilerek geçiştirilecek bir durum değildir" diye konuştu.
Kablan, en düşük kamu emekçisi maaşının 40 bin TL olan yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret olması talebinde bulundu.
Artışlar
Resmî Gazete'de bugün yayımlanan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 18 olan ürünlerde yüzde 20'ye, yüzde 8 olan ürünlerde ise yüzde 10'a çıkarıldı.
Daha önce yüzde 8'lik ürünlerin yer aldığı II sayılı listede yer alan; sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçete, ürünleri bu listeden çıkarıldı. Bu ürünlerdeki KDV oranı yüzde 8'den yüzde 20'ye çıkartıldı.
Bebek bezi ve yeme-içme sektöründeki KDV yüzde 10; mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkolde ise yüzde 20 olacak. Daha çok gıdayı kapsayan yüzde 1'lik KDV diliminde ise değişiklik yapılmadı.
7344 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'yla ise yurt dışından getirilen telefonların kayıt altına alınması için belirlenen tutarda harç ücreti (IMEI) ise karar öncesinde 6 bin 91 TL iken 20 bin TL'ye yükseldi.
492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı. Karara göre, trafik harçları kapsamında bulunan "sürücü belgesi harçları" yapılan artıştan hariç tutuldu.
(VC)