Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) 3’üncü Olağan Genel Kurulu Ankara’da gerçekleştirildi. Liste çıkarmayan ve seçimlere katılmayan Emek Hareketi, Devrimci Sendikal Dayanışma (DSD), Katılımcı Sendikal İnisiyatif (KSİ) ve Sendikal Birlik’in dışarıda kaldığı kongrede Yurtsever Emek Hareketi yeni yönetimde yer aldı.
500 delegenin 342’i oy kullanırken, bu oylardan 43’ü geçersiz çıktı. KESK’in yeni yönetimi şu isimlerden oluştu: Sami Evren (Eğitim Sen-275 oy), Adnan Gölpunar (Eğitim Sen-281 oy), Emirali Şimşek (Eğitim Sen-279), Songül Morsümbül (SES-285 oy), Hüseyin Gölpunar (BES-280 oy), İsmail Polat (Tüm Bel-Sen-278 oy) ve Akman Şimşek (Eğitim Sen-283 oy).
Üç gün ve gece yarılarına kadar süren tartışmaları KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) eski yöneticilerinden Cengiz Uzuner’e sorduk.
“Heyecansız, sınıfın sorunlarının konuşulmadığı bir kurul”
“KESK kongresi önceki kongrelere göre daha sönük geçti. Seçme seçilme ilişkisine kilitlenmiş gibiydi. Kamu emekçileri sendikal hareketinin krizi üzerine ciddi tartışmalar yapıldığını söylemek mümkün değil. Ayrıca Genel Kurula tek listeyle girileceği daha önceden belli olduğu için heyecansız, coşkusuz ve sınıfın sorunlarının tartışılmadığı bir genel kurul olarak geçti" diyen Uzuner şöyle konuştu:
"Türkiye’de sendikal hareketin ciddi problemleri varken genel kurul sorunları kişiselleştiren bir platforma dönüştü. Bu da kamu emekçilerini üzdü. Bir çok delege tepki duyduğu için bu duruma oturumda kullandıkları oylarla bunu belli etti.
"Genel kurula katılan delege sayısı 341, boş oy 43. 498 delege ile toplanan genel kurulda yönetimin aldığı oy yüzde 50 bile değildir. Temsil sisteminde zaten bir sorun var demektir bu. Sendikanın önünü açacak bir tartışma yaşanmadı. Eski yöneticilerle yeni adaylar arasında bir koltuk kavgası diyebiliriz."
“KESK ivme kaybediyor”
KESK 1990’lı yıllarda kamu emekçileri sendikal hareketi sendikalarının kurulmasının ardından, 2005 yılında kuruldu. 18 yıllık bir süreci yaşıyor. Uzuner'e göre KESK şu an en durağan süreçlerini yaşıyor:
2000 yılında KESK’e 380 bin kişi üye idi . Sendika meşruydu ama “yasal” statüsü yoktu. Şu an yasal statüsü var ama üye sayısı 230 bin kişi civarında. Üye sayısının artması gerekirken azalıyor. Üye kaybının durmasını umarız ama bu sorunlar ve tartışmalar sürdükçe üye kaybı yaşamaya devam edecek gibi gözüküyor."
Yeni yönetim hafta başında basın açıklaması yapacak
KESK’in yeni başkanı olacağına kesin gözüyle bakılan Aladdin Dinçer’in ise aday listesinde yer almaması dikkat çekerken, başkanlık için Sami Evren ve Adnan Gölpunar’ın adları geçiyor. KESK Genel Merkezi’nden aldığımız bilgiye göre yeni yönetim kurulu hafta başında bir basın yapacak.(BÇ/EZÖ)