Hükümet ve sendikaların uzlaşma sağlayamaması üzerine devreye giren Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranını 2020'de yüzde 4+4, 2021'de yüzde 3+3 olarak açıkladı.
Zam oranlarını kabul edilemez olarak nitelendiren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), yaptığı açıklamada TİS sürecinin sorunlu olduğunu belirtti.
TIKLAYIN - Hakem Kurulu Kararı Açıkladı: Memura Zam 4+4
KESK tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“1 Ağustos’ta TİS görüşmeleri başlarken dolar 5.3 TL dolayında iken bugün 6 TL’ye dayandı. Görüşmelere başladığımızda, yılın ilk 7 aylık döneminde gıda fiyatlarındaki artış yüzde 28’i aşmıştı.
“Masada defalarca açlık sınırının 2100 TL, yoksulluk sınırının 6800 TL’yi aştığını, kamu emekçileri olarak on yılda reel gelirimizin yüzde 40 eridiğini, emekçi kesimlerin yaşadığı gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğunu, krizden en çok emekçilerin etkilendiğini, dolaysıyla insan onuruna yaraşır temel bir ücret belirlenmesini istedik, söyledik.
“Biz bunları söylerken yandaş konfederasyon, masada KESK’in ve T.KAMU-SEN’in bulunmaması gerektiği, kendilerinin tüm işkollarında ve genelde yetkili olduğu, dolayısıyla masada tek başına olması gerektiğini ifade ediyor, bunun kavgasını yürütüyordu.
"Görüşmelerden haberimiz olmadı"
“1-15 Ağustos tarihleri arasında yetkili sendikalar ile hükümet arasında yapılan görüşmelerden konfederasyonumuzun haberi ve bilgisi olmamıştır.
“Ortada açık bir danışıklı döğüş yaşanmaktadır. Yandaş konfederasyon, üyelerinin giderek artan isyanı karşısında, sonucun değişmeyeceğinin net olduğu Hakem Kuruluna giderek üzerindeki üye baskısını azaltmayı, gaz almayı hedeflemiştir. Göstermelik bir iki eylemle de bunu pekiştirmek istemiştir.
“Hakem Kuruluna başvuru sonrasında kameralar karşısına çıkıp da 'Hakem bekliyorduk, noter çıktı' demek samimiyetsizliğin ifadesidir.
“Toplu Görüşmeler süreci de dâhil, 18 yıldır hiçbir görüşme süreci bu kadar dağınık, bu kadar belirsiz ve bu kadar pervasız yürütülmemiştir.
"Bakanlık tutanağı tek taraflı hazırlandı"
“Konfederasyonlara 23 Ağustos 2019’da, Çalışma Bakanlığı tarafından akşam saatlerinde gönderilen yazının ekinde bulunan 5. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Uzlaşmazlıkla Sonuçlandığına Dair Tespit Tutanağının tek taraflı hazırlandığı görülmüştür. 16 Ağustos’ta yapılan görüşmede işkollarında üzerinde uzlaşma sağlandığı belirtilen maddeler dahi Tespit Tutanağında yer almamıştır.
"Sonuçta usule aykırı bir Tespit Tutanağı ile Hakem Kuruluna gidilmiştir.
“Hakem Kurulu tam da öngördüğümüz şekilde hükümetin son teklifini aynen oy çokluğuyla kabul etmiştir. Hakem Kurulunun atanan üyeleri baştan sona kadar blok şeklinde oy kullanmış ve verilen görevi yerine getirmişlerdir.
"Hükümet ve yandaş konfederasyon sorumlu"
"Bu sonucun ortaya çıkmasının birinci derece sorumlusu hükümet iken diğer sorumlusu yetkilendirilmiş yandaş konfederasyondur.
"Maddi bir külfet gerektirmeyen, sadece yasal düzenleme gerektiren, aksaklıklara yol açan konular dahi kabul edilmemiştir. Hakemlik fanatik taraftarlığa dönüşmüştür.
"Kararda; 3600 ek gösterge konusu, hukuksuz ihraçların görevlerine iadesi, adil vergi düzenlemesi, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, giyecek, yiyecek, çocuk, doğum, kira vb. temel yardımlar, güvencesiz istihdama son verilmesi, ücretsiz kreşler açılması ve açılıncaya kadar kreş ücreti ödenmesi, güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırması adı altındaki fişlemelere son verilmesi gibi temel konuların hiçbiri yoktur.
"Kurul hükümetin bir organı gibi tasarlanmış"
"KESK olarak, bağımsız ve tarafsız arabulucu mekanizmalara karşı değiliz. Ancak böylesi mekanizmalar arabulucu nitelikte olmalı ve tarafların başvurup başvurmaması kendi isteklerine bağlı olmalıdır. Böylesi kurulların kararı bağlayıcı olmamalı, grev hakkının kullanımını engellememelidir.
"Oysa mevcut Kurul hükümetin bir organı gibi tasarlanmış ve oluşturulmuştur. Bir noter işlevi görmektedir. Gerek bileşimi, gerekse yapısı itibariyle Hükümetin atadığı üyelerden oluşan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kamu emekçilerinin temel taleplerinden ve ülke gerçekliklerinden tamamen uzak, hükümetin yönlendirmesiyle açıkladığı karar, Hakem Kurulu mekanizmasının iflası anlamına gelmektedir.
"Dolaysıyla Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun aldığı bu karar, kamu emekçileri nezdinde meşru ve hukuki değildir.
"Kararı kabul etmiyoruz"
"Günlük bir çay parasına bile denk gelmeyen artışla kamu emekçileri ve emeklilerinin ücretlerinin artırılmasını öngören Hakem Kurulu kararını kabul etmiyoruz.
"Krizin faturasının emekçilere kesilmesini engellemenin mücadele etmekten başka yolu yoktur, en yakın tarihte genel greve gidip hayatı durduralım." (HA)