Kitabın editörlüğünü Ayşegül Utku Günaydın, sayfa tasarımını ise Örgüt Çaylı üstlenmiş. Ajansta çalışmış 43 öğrenci muhabirin çalışmalarını içeren kitaptaki yazıların tamamı, Cumhuriyet Gazetesi'nin Pazar eki Cumhuriyet Dergi için hazırlanmış.
Röportaj geleneğini sürdürüyorlar
MİHA muhabirleri, 1993'ten bu yana röportaj geleneğini teorik ve pratik anlamda sürdürüyor. Bugüne kadar yazılı basına haber, röportaj ve fotoğraf alanlarında önemli bir kaynak sunan MİHA'nın, sadece Cumhuriyet Dergi için hazırlanmış bini aşkın röportajı bulunuyor.
"MİHA muhabirlerinin röportajlarıyla hayata tanıklık ettiklerini" belirten MİHA Genel Yayın Yönetmeni Kayıhan Güven, üstlendikleri misyonu şöyle açıklıyor:
"MİHA'da, 1950'lerde Yaşar Kemal, Fikret Otyam gibi yazarların başlattığı röportaj geleneği, bilinçli bir şekilde sürdürülmeye çalışıldı. Son kitabımızda da, bu örneklerin bir kısmını verdik. Eskiden medyada çalışanlar, iletişim fakültesi mezunlarını küçümserlerdi. MİHA, okullarda da iyi işler yapıldığını kanıtladı. Genç insanlara yol yordam gösterildiğinde çok iyi işler yapılabileceği ispatlandı."
"Bu kitap sayesinde topluma, kente duyarsız kalamayacaklarını öğrendiklerini" söyleyen editör Ayşegül Utku Günaydın ise, "Görsel kültürle kuşatılmış bir yüzyılda yaşıyoruz. Bu açıdan röportaj, haber veren yazı türleri içinde bir alternatif sunuyor. MİHA muhabirleri olarak Cihangir'den İstanbul varoşlarına, Kozan'dan Kreuzberg'e tanıklık ettik" diyor.
Sınıflardan kantine, genelkurmay çadırlarına
Kitabı hazırlarken fiziksel koşulların yetersizliğinden kaynaklanan pek çok güçlükle karşılaştıklarına dikkat çeken Günaydın, "kitapla ilgili çalışmaları Beyoğlu'nun internet kafelerinde ve tasarımcı Örgüt Çaylı'nın evinde tamamladıklarını" belirtiyor.
MİHAlılar çalıştıkları bölümü, 17 Ağustos depreminden sonra hasar gördüğü söylenen okullarının yeniden inşasına karar verilince kaybettiler. Sınıflar, bina restorasyonu yapılırken 2001 yılı yazında kantine taşındı. MİHA'ya ise, dekanlık yerleştirildi. Okul kütüphanesindeki kitaplarla, MİHA'daki tüm eşya genelkurmayın gönderdiği çadırlara taşındı.
İki yılın sonunda okul, binanın son üç katı tamamlanmış olmasına rağmen diğer katlar hazır olmadığından hizmete açılamıyor. Öğrenciler de, kantin yerindeki dersliklerde eğitimlerine devam ediyor. Okulun ihaleden kaynaklanan sorunlar yüzünden tamamlanamadığı belirten Dekan Alaeddin Asna, okula ne zaman taşınacakları konusunda ise kesin bir tarih veremiyor:
Kapanmaktan son anda kurtulan MİHA, Hıfzı Topuz'un başkanlığını yaptığı Beyoğlu'ndaki İletişim Araştırmaları Derneği'nde (İLAD) çalışmalarına devam ediyor.
MİHAlılar, kendilerine sağlanan bu küçük odada yazılı basına haber, röportaj üretiyor; fotoğraf çekiyorlar. Hazırladıkları yazılar, Cumhuriyet Dergi, Hürriyet, Sabah gibi gazetelerde yayınlanıyor.
Birinci sınıftan, son sınıfa kadar tüm öğrencilerin katılabildiği MİHA'da önceki kuşak, kendinden sonra gelen kuşağa öğrendiklerini aktarıyor. Ayrıca MİHAlılar, Haluk Çobanoğlu, Muammer Yanmaz, Kemal Belgin, Mehmet Sucu, Murad Sezer gibi alanlarında uzman hocalardan da ders alıyorlar.
Bugüne kadar 12 fotoğraf sergisi açan MİHA'nın, çoğu iletişim fakülteleri arasında düzenlenen yarışmalarda kazanılmış, 15'i birincilik olmak üzere 50'ye yakın ödülü bulunuyor.
Kitapta yazıları bulunan MİHA muhabirleri: Seçil Özay, Başak Çaka, Esra Güler, Filiz Karaata, Gaye Güzelay, Elif Korap, Yıldız Ateş, Şule Altundağ, Özlem Şentürk, Ayşegül Utku Günaydın, Fulya Çiğdem Aydoğan, Füsun Akay, Gülay Soydan, Mine Yağcı, İlhami Yıldırım, Deniz Erdal, Yeliz Erkılıç, Kader Karaçay, Neslihan Gacal, Coşkun Aşar, Neslihan Böle, Özge Kütük, Özge Günerken, Cemile Düşmez, Kevser Devecioğlu, Sinemis Doğan, Burcu Karaçam, Burcu Göknar, Yıldız Yiğit, Sercan Tezcanoğlu, Gabriele Gün Tank, Nimet Balcı, Haldun İpal, Figen Yavaş, Arzu Serpengüzel, Gökçe Çiçek Çetin, Haluk Dağ, Özgür Çilek, Ümit Avcı, Oylum Gölbaşı, Neslihan Savaş, Güler Emektar, Sevil Özdemir. (BB/NK)