* Fotoğraf: Erkan Avci /AA
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Kobanê, Suriye, Irak, güvenli bölge ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyona katılımıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Kobanê 'de yaşananları “trajedi” olarak niteleyen Kerry, “Kaygılıyız” dedi ancak “Kobanê konusundaki kararlar IŞİD'e yönelik stratejiyi belirlemez” diye ekledi.
Koalisyonu, IŞİD’e karşı savaşmak üzere tamamen bir araya getirmenin zaman alacağını söyleyen Kerry, koalisyonun ilk odaklanması gereken bölgenin Suriye değil Irak olduğunu” ekledi, “Şu anki stratejimiz budur” dedi.
Kerry ayrıca IŞİD’e karşı kurulan koalisyona 60’tan fazla ülkenin katılma sözü verdiğini belirtti.
Türkiye askeri istenmiyor
Kerry önceki gün yaptığı açıklamada da “Kürtler Kobanê ‘de Türk askeri istemiyor" demişti.
“Aralarında Kürtlerin, Iraklıların, Suriyelilerin ve diğerlerinin olduğu farklı gruplar, Türk askerini Kobani’de istemiyor. Bundan dolayı herkesin sakin olması, yavaş adım atması gerekir.”
İncirlik üssü açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı geçen hafta Türkiye topraklarındaki bir askeri üste, ABD'li ve Türkiyeli askeri uzmanlar tarafından verilecek eğitime ilk aşamada 2 bin Suriyelinin katılacağını açıklamıştı.
Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice da dün yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin, Suriye ile Irak’taki faaliyetlere girebilmeleri için ABD ve ortaklarına üslerin kullanılması izni verdiğini” söyledi.
NBC televizyonuna konuşan Rice, Ankara’nın ilk olarak “ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için” ABD ve ortaklarına Türkiye toprakları ve üslerinin kullanımına izin verdiğini söyledi.
Başbakanlık’tan bugün yapılan açıklamada ise “İncirlik Üssü konusunda varılmış yeni bir mutabakat yok, görüşmeler devam ediyor” denildi.
“Eğit-donat” desteği
New York Times gazetesi, "ABD, IŞİD’le mücadelede Türkiye’den ne istiyor?' sorusuna, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel'in ağzından yanıt verdi. Habere göre ABD, İncirlik üssünü ve "eğit-donat" desteği istiyor.
Gazetede yer alan habere göre ABD, Türkiye'den askeri destek istiyor. Bu kapsamda talep, İncirlik Üssü’nün IŞİD'e karşı yapılacak hava operasyonlarında kullanılması ve Suriyeli güçlerin silahlandırılıp eğitilmesine (Eğit-Donat) yardım etmek için mutabakat.
ABD askeri heyetiyle eğitimin kimlere verileceği, bütçesinin nasıl karşılanacağı ve bu özel birliğin komutasının kimde olacağı konusunda detaylar görüşülecek.
ABD ve Türkiye askerleri tarafından ilk aşamada 5 bin Suriyeli ılımlı muhalife eğitim verilmesi planlanıyor.
Eğitimin nerede verileceği konusunda müzakereler yapılacağı belirtilirken Türkiye’nin bu eğitim için askeri üslerini açabileceği dile getiriliyor.
Eğitimin toplam 15 bin Suriyeli muhalifi kapsamasının beklendiği, İngiltere ve Fransa ordusunun da bu oluşumun içinde yer alabileceği ifade edildi.
Eğit - donat programının bütçesi ortaklaşa karşılanacak. Programın kimin kontrolünde olacağı henüz belirsiz.
Chuck Hagel, Ankara’dan İncirlik Üssü’nü kullanmak için açıkça onay istedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de hiçbir ülkenin tek başına Kobani'deki tehditle mücadeleyi üzerine almasını beklemediklerini belirterek, "Elbette Türkiye'nin oynayabileceği bir rolü var ama onlarla niyetlerini, kapasitelerini ve ne yapmayı istediklerini konuşmak istiyoruz" şeklinde yanıt verdi.
İran’dan Kobanê suçlaması
İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi, Firuzabadi, “Kobanê 'ye komşu olan ülke yolları kapatmış ve onlara yardım yapılmasını önlemektedir" dedi.
İran Devrim Muhafızları'nın resmi internet sitesi Sepahnews'da yer alan habere göre, katliamdan kaygı duyduklarını ve oradaki mazlum halka yardım yapılması gerektiğini söyledi.
Firuzabadi, " Kobanê halkının feda edilerek koalisyon güçlerinin karadan Suriye'ye girmesinin planlandığını" öne sürdü. (AS)