*Fotoğraflar: AA (Arşiv).
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) eski Dışişleri Bakan John Kerry, dünya liderlerinin "vaatlerini artırdığını" ve Birleşmiş Milletler Cop26 iklim zirvesinde dünyanın ileriye doğru büyük bir sıçrama yapmaya hazır olduğunu söyledi.
Joe Biden'in iklim özel elçisi Kerry, Guardian'dan Fiona Harvey'a bu ayın sonunda Glasgow'da başlayacak olan Cop26'nın beklentileri hakkında iyimser bir değerlendirme yaptı ve kilit ülkelerden "şaşırtıcı duyurular" beklediğini söyledi:
- Glasgow'daki başarının ölçüsü, herkesin hayal edebileceğinden daha fazla ülke tarafından (emisyonları azaltma konusundaki) girişimlerde en büyük, en önemli artışa sahip olacağımızdır. Çok daha büyük bir insan grubu artık adım atıyor. Bazı ülkelerin şu anda başarabilecekleri şeyler üzerinde çok çalıştıklarını biliyorum.
TIKLAYIN - İklim raporu sızdı: Dünya artık anlamalı
Kerry, "önümüzdeki dört hafta içinde daha gidilecek çok mesafe olduğu" ve beklediği ilerlemenin henüz "imzalanmadığı" konusunda uyardı.
TIKLAYIN - COP26 İklim Zirvesi: Neden önemli?
"Önümüzdeki 10 yılın başlangıcı"
Kerry, buna karşın COP26'nın daha fazla ilerlemenin hızla takip edilmesi için sahneyi hazırlayabileceğini söyledi ve Glasgow'daki zirve için "On yılın geri kalanı için başlangıç çizgisi" tanımlaması yaptı.
Ancak görüşmelerin en önemli isimlerinden biri olan Kerry, sonucun, ülkeleri küresel ısınmayı 2C'nin çok altında tutmaya zorlayan Paris anlaşmasının amaçlarını karşılayan tam teşekküllü bir anlaşmanın gerisinde kalacağını da kabul etti.
- Glasgow, 1.5C'yi ulaşılabilecek düzeyde tutma konusunda güçlü bir bağlılık göstermeli, ancak bu, her ülkenin oraya ulaşacağı anlamına gelmiyor. (Ülkelerin sunduğu emisyon kesintileri ile 1.5C sınırı için gerekli olanlar arasında( bir boşluk olacağını kabul ediyoruz. Soru şu ki, önemli bir kitle yaratmış olacak mıyız? Biz buna yakınız. Önümüzdeki haftalarda adım atacak daha fazla ülkemiz varsa, üzerine inşa edeceğimiz bir şey var.
1.5 derece eşiğinde ne durumdayız?
1.5 derece eşiğinde kalmak, bu on yılda karbon emisyonlarının %45 düşmesini gerektiriyor, ancak Covid-19 karantinaları nedeniyle kısa bir düşüş dışında, emisyonlar hala artıyor ve bu yıl rekordaki en güçlü ikinci sıçramayı göstermesi bekleniyor.
ABD, Birleşik Krallık, AB ve diğerlerinden gelen yeni NDC'lere rağmen, toplamda emisyonlarda %16'lık bir artışa yol açması öngörülüyor.
Dünyanın en büyük emisyon yayıcısı olan Çin, Cop26'da güçlü bir sonuç elde etme umutlarının anahtarı olacak, ancak henüz yeni bir hükümet planı sunmadı.
Salgının başlangıcından bu yana Çin'den ayrılmayan Devlet Başkanı Xi Jinping, Glasgow'a gelip gelmeyeceğini söylemedi.
(PT)