* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) Kerkük ve Süleymaniye şehirlerinde kolera salgını yaşanıyor.
Rûdaw'ın aktardığına göre, Kerkük Sağlık Müdürlüğü yazılı bir açıklama yaparak yakalandığı kolera hastalığı nedeniyle 3 gün önce Kerkük Devlet Hastanesi'ne kaldırılan bir kadının öldüğünü duyurdu.
Müdürlük, 3 gün önce de Vibrio cholerae isimli bakteri türünün neden olduğu bulaşıcı bir ince bağırsak hastalığı olan koleraya karşı uyarmış, virüsün özellikle su yoluyla bulaşma tehlikesine işaret etmişti.
Süleymaniye'de acil durum ilan edildi
Öte yandan, bölgedeki kolera salgını ile ilgili 19 Haziran'da bir basın toplantısı düzenleyen Süleymaniye Sağlık Müdürü Dr. Sebah Hewrami de Süleymaniye'de 56 kolera vakasının tespit edildiğini, 10 vakanın Bağdat'taki laboratuvar yapılan incelemede kesinlik kazandığını söylemişti.
Aynı gün Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir ve Hewrami, kentteki kolera vakaları ve artan ishal şikayetleri üzerine ortak bir basın toplantısı düzenledi.
Hewrami, Bağdat'a gönderilen 10 vakanın pozitif çıkması ve ayrıca kentte 56 vakanın daha bulunması üzerine Irak Sağlık Bakanlığı'nın Süleymaniye'de acil durum ilan edilmesine karar verdiğini belirtti.
Hewrami bir gün sonra yaptığı açıklamada, son 24 saatte 635 kişinin ishal ve kusma şikayetiyle kentteki hastanelere kaldırıldığını söyledi.
Süleymaniye İl Sağlık Genel Müdürü, kentte ayrıca 4 bin kişinin karın ağrısı, ishal ve kusma şikayeti ile hastanelere yatırıldığını kaydetti.
Kolera nedir?
Kolera, Vibrio cholerae isimli bakterinin neden olduğu bağırsak enfeksiyonuna bağlı olan, akut ve şiddetli ishal ile seyreden bir hastalıktır. Su ve kişisel hijyenin yetersiz olduğu yerde görülme olasılığı daha fazladır.
Kolera, enfeksiyon oluşturabilecek miktardaki kolera etkeninin ağızdan alınmasıyla bulaşır. Enfeksiyon genellikle dışkı karışmış sular aracılığı ile bulaşır. Bulaşma, bu suyun doğrudan içilmesiyle ya da bulaştığı yiyeceklerin yenmesi ile gerçekleşir. Hastalık bulaşmış kişilerin bakteri bulunan elleriyle temas eden yiyecekler de hastalığı bulaştırabilir.
Koleranın doğrudan temas ile (örneğin; tokalaşma, dokunma ya da hasta bir kişiye tedavi ederken) insandan insan geçişi gözlemlenmemiştir.
Kuluçka süresi, birkaç saatten, beş güne kadar uzayabilir ancak genellikle 2-3 gündür. Dışkıda kolera etkeni bulunduğu sürece bulaşıcılık devam eder. Etkin antibiyotikler bulaşıcılık süresini kısaltır.
Kolera enfeksiyonlarının çoğu hafif seyreder. Hastalarda hiçbir semptom olmayabilir veya yalnızca hafif bir ishal olabilir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, bol ve sık, pirinç suyu görünümünde dışkılama, su mineral ve tuz kaybına bağlı olarak susuzluk hissi, kas krampları görülebilir.
Ancak hastaların bir bölümünde hastalık ağır sulu ishal ve kusma ile başlar ve vücuttan büyük miktarda sıvı ve tuz kaybı ile sonuçlanır. Hastada susama hissi oluşur, idrar çıkışı durur, hızlı bir kilo kaybı ve sıvı kaybı gelişir.
Ağır kolera olgularında sıklıkla mide, kol ve bacaklarda kramplar olur. Bu kişilerde vücut sıvılarının hızla kaybedilmesine bağlı dehidratasyon ve şok tablosu ortaya çıkar. Tedavi edilmezse saatler içinde ölümle sonuçlanabilir. (Kaynak: Sağlık Bakanlığı) (SD)