Kerinçsiz, Beyoğlu Adliyesi'nde soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade vermeden önce yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"PKK terör örgütü ve orduyu aynı kefeye koyan açıklamalardı. Tabii buna kimsenin hakkı yok. Bu ülkede yaşayan hiç kimsenin hakkı olmadığı gibi hiçbir yasal dokunulmazlığı ve statüsü olmayan Lagendijk'ın da yok. AB sözcüsü olması, eşbaşkanı olması, ona bu ülkede ayrı bir statü vermiyor. Bu yasalar herkese uygulanacak.
"Burası bir müstemleke ülkesi değil. Bağımsız bir Türkiye Cumhuriyeti söz konusu. Herkes bu yasalara uygun davranmak zorundadır. Benden başka 2 vatandaşımız daha var, bu başvuruyu yapan. Ordunun bu şikayeti yapmaması elbette makuldür.Değerli ordumuzu bu polemiğe sokmamak lazım."
"301 ihtiyaç"
Kerinçsiz ayrıca NTV'ye yaptığı açıklamada, yeni Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinin ihtiyaç olduğunu savundu.
Kerinçsiz, "Türk ordusunu eleştiren Lagendijk karşısında sessiz kalmanın anormal olduğunu" söyledi.
Bir ay içinde Lagendijk soruşturmasının sonuçlanacağını belirten Kerinçsiz, dava açılmaması halinde ağır ceza mahkemesine itirazda bulunacaklarını açıkladı.
Gül: Bu davaların müdahilleri, kargaşa peşinde
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, son dönemde 301. maddeden açılan davaların "Türkiye'nin imajına Geceyarısı Ekspresi filmi kadar zarar verdiğini" söyledi. Gül'e göre, bu davaların müdahilleri, kargaşa peşinde.
NTV'nin haberine göre Gül, Türkiye'de bilinçli olarak kargaşa yaratmak isteyen bir zihniyetin varolduğunu açıkladı.
Orhan Pamuk davası ve Lagendijk hakkındaki soruşturmayla ilgili soruları yanıtlayan Gül, "Yasalar eskiyebilir, önemli olan değerlerdir" dedi.
"Köklü değişikliklerin tam yerleşmesi için sabırlı olmak lazım. Yeni TCK çıktıktan sonra birçok mahkeme kararında hakimler AİHM kararlarına atıfta bulunmuştur. bundan birkaç gün önce bir mahkeme eleştiri ağırdır ama eleştiri hakkı vardır diye karar verdi" dedi.
Gül, "Reform sürecini pekiştireceğiz. Hem reformları geliştireceğiz, hem de uygulamaları takip edeceğiz" dedi.
"Yasalar dokunulmaz değildir, Reform izleme grubu olarak takip ediyoruz. Bu yasaları gerekirse değiştiririz. Ama önce bakacağız bu yasalar nasıl yorumlanacak.
"Ama biz savcılara hakimlere talimat verecek değiliz. Sağlıklı demokrasinin gereği yargının bağımsızlığıdır." (KÖ)