Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili, İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili araştırma önergesi verdi.
HDP Eş Genel Başkanı, Van Milletvekili Yüksekdağ’ın milletvekilliği, 21 Şubat’ta Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin 8 Şubat’ta Meclis’e gönderdiği yazının okunmasıyla düşürüldü. Gerekçe olarak, Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, katıldığı bir cenaze töreninde örgüt propagandası yapıldığı gerekçesiyle verdiği 10 aylık hapis cezasının onanması gösterildi.
Kerestecioğlu bugün Meclis Başkanlığına verdiği önergede, Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ve bununla sonuçlanan sürecin, Anayasaya, Meclis iç tüzüğüne, uluslararası mevzuata, teamüllere ve kamu vicdanına aykırılıklarla dolu olduğunu belirtti.
“Yargılama Anayasa’ya aykırı yapıldı”
Araştırma önergesinde, Yüksekdağ’a hapis cezasına hükmeden mahkeme heyetinin iki üyesi ile savcının 15 Temmuz darbe girişimiyle bağlantılı soruşturma kapsamında tutuklu olduğu da hatırlatıldı.
Ayrıca, Yüksekdağ’ın 10 ay hapis cezası aldığı dosyanın, 20 Mayıs 2016’da Meclis’te kabul edilen ve dokunulmazlığın kaldırıldığı dosyalardan biri olmadığı ifade edildi.
Önergede şu noktalara dikkat çekildi:
* Yargılama, Yüksekdağ milletvekiliyken, Anayasa'nın 83/2. hükmüne aykırı bir biçimde devam etti.
* Mahkeme, yargılamanın devam etmesinin gerekçesi olarak, aynı maddede yer alan ve dokunulmazlığın uygulanmayacağı Anayasa'nın 14. maddesini gösterdi.
* 14. madde şöyle: “Anayasa'da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz.”
* Yargıtay da bu hükmü uygulayarak yargılamaya devam etti.
* Yüksekdağ'ın başkalarınca atılan ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin suç saymadığı sloganlardan dolayı böyle bir suçlamaya maruz kalması, dokunulmazlık kurumunu tamamen anlamsızlaştırıyor.
“Suç kategorisi, şartı karşılamıyor”
* Anayasa’nın 76. maddesi uyarınca, taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis cezasına hüküm giyenler ile süre sınırlaması olmaksızın terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarından biriyle hüküm giymiş olanlar milletvekili seçilemez.
* Bu hüküm aynı zamanda Anayasa'nın 84/2. maddesi uyarınca milletvekilliğinin düşürülmesi için de, İçtüzüğün 135. maddesinin göndermesiyle aranan şartlardan.
* Ancak Yüksekdağ'ın milletvekilliğinin düşürülebilmesi için, katıldığı bir cenazeden dolayı aldığı örgüt propagandası cezasının terör eylemlerini tahrik ve teşvik suçları kapsamında değerlendirilemez. Çünkü bunlar ayrı olarak düzenlenen suç kategorileridir.
Ne olmuştu?
Hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifin 20 Mayıs 2016 Meclis tarafından kabul edilmesinin ardından pek çok HDP'li vekil gözaltına alındı, serbest bırakıldı ve tutuklandı.
21 Şubat itibariyle 13 vekil tutuklu.
TIKLAYIN - HDP’Lİ VEKİLLERE TUTUKLAMA VE GÖZALTILARIN KRONOLOJİSİ
Milletvekilliği düşürülen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da 4 Kasım 2016’dan bu yana Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.
TIKLAYIN - HDP EŞ GENEL BAŞKANI YÜKSEKDAĞ'IN VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLDÜ
Yüksekdağ, 13 Şubat 2012’de el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu ölen Marksist Leninist Komünist Partisi’nden (MLKP) Yasemin Çiftçi’nin 27 Kasım 2013’teki cenaze törenine katıldığı için Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 10 ay hapis cezasına çarptırıldı, Yargıtay 16. Ceza Dairesi 22 Eylül 2016’da cezayı onadı.
Yüksekdağ’ın milletvekilliği 21 Şubat 2017’deki Meclis oturumunda, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından 8 Şubat 2017’de Meclis'e gönderilen tezkerenin okunmasıyla düşürüldü. (AS)