Haberin İngilizcesi için tıklayın
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Türkiye'de çocuğa yönelik cinsel istismar ve çocuk yaşta evlendirilmeler sonucunda oluşan gebeliğin araştırılması için Meclis Başkanlığına önerge verdi.
Önergede, hatırlatılan çocuk gebeliklerinden şöyle:
2016 yılında İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tespit edilen 1260 çocuk yaşta gebelik vakası.
2017 yılının ilk beş ayında aynı hastanede 158 çocuğun gebe olduğunun tespit edilmesi. Bu çocuklardan 37'sinin 15 yaşın altında olduğu vaka.158 çocuktan 34'ü için adli birimlere bildirimde bulunduruldu, 124 çocuk için ise herhangi bir bildirimde bulunulmadı.
"Acilen Araştırma Komisyonu kurulmalı"
Konunun araştırılması için verilen önergede belirtilen gerekçede özetle şöyle denildi:
“Başta bebek ve anne ölümü olmak üzere gebelik ve doğum sırasında ve sonrasında gelişen komplikasyonlar nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bilinmektedir. Bunların yanında çocukları hayatlarının devamında eşitsiz ve ayrımcı uygulamalara daha açık hale getirmektedir. Başta bu sebepler olmak üzere Anayasa ve imzalanan uluslararası çocuk hakları sözleşmeleri uyarınca, çocukların cinsel istismar dahil olmak üzere şiddete maruz kaldığı tüm şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmetleri geliştirmek ve etkili biçimde uygulamak devletin görevidir. Bu koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkili bir şekilde uygulanması için bütünlüklü bir politika geliştirmeyi ve uygulamayı gerektirir. Yasama organı olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin de çocuk gebeliklerinin kapsamlı bir şekilde ele alınarak önlenmesine yönelik sağlıklı bir politika geliştirebilmesi için öncelikle Türkiye'de çocuk gebeliklerinin araştırılması ve çocuk gebeliklerine neden olan etmenlerin belirlenerek alınacak önlemlerin saptanması amacıyla bir Araştırma Komisyonu kurması aciliyet taşımaktadır."
Soru önergesinin tam metni için – TIKLAYIN
Ne olmuştu? Bu çocukların yüzde 67'sini 15-18 yaş arası, yüzde 33'ü ise 15 yaşının altında kız çocukları oluşturuyor. Listede 2003 doğumlu iki kız çocuğu, 2002 doğumlu 11 kız çocuğu (yüzde 9,5) bulunuyor. Hamile kız çocuklarının yüzde 34'ü Suriyeli mültecilerdi. Hastanede görevli sosyal hizmet uzmanı Ş.İ.N. ve psikolog I.Ö., 12 Haziran 2017'de 15 yaşın altındaki hamileliklerin rıza aranmaksızın çocuğun cinsel istismarı kapsamında olduğunu belirterek, kız çocuklarının gebelikleriyle ilgili yasal bildirim sorumluluğunun yerine getirilmediğine dair tutanak tutmuştu. Hastane yönetimi konuya ilişkin bir işlem yapmayınca, sosyal hizmet uzmanı Ş.İ.N. savcılığa ihbarda bulunmuştu. Savcılığın talebiyle, yasal bildirimde bulunmayan sorumlu başhekim yardımcısı Dr. A. A. ve sosyal hizmet uzmanı N.D. için soruşturma izni istenmişti. İstanbul Valiliği, 4 Aralık 2017 tarihli yazısıyla iki görevli hakkında soruşturma izni vermedi. Valilik, adli görevin ihmal edilmediğini, görevi kötüye kullanma suçunun oluşmadığını belirtmişti. Konuyu savcılığa bildiren Ş.İ.N. hakkında ise inceleme başlatıldı ve görev yeri iki kez değiştirildi. Avukat Erkan Akça, Valiliğin kararının iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz başvurusu yapmıştı. Haberin yayınlanmasının ardından yazılı bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı, konunun daha önce incelendiğini söylerken "soruşturmaya gerek olmadığı" görüşünü tekrarladı. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da "Bu hadisede ihmali olan var mı, noksan yapılan işlem var mı bunları inceleyeceğiz" demişti. Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin iki yöneticisinin yargılanmasına 3 Temmuz 2018'de başlanmıştı. |
(EMK)