İnsan Hakları Hukukçusu Kerem Altıparmak, HDP Eski MYK Üyelerine yönelik gözaltılar, Osman Kavala ile ilgili AYM kararı ve avukat tutuklamalarıyla ilgili katıldığı Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun Youtube kanalında konuştu.
Altıparmak, Osman Kavala’nın Anayasa Mahkemesi’ndeki erteleme kararıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) “derhal tahliye edilmeli” kararını hatırlattı.
Hükümet’in “Biz AİHM karanı uyguladık, Kavala’yı tahliye ettik. Kavala şimdi başka bir suçlamadan tutuklu’ dediğini aktaran Altıparmak şöyle devam etti:
“Ben artık Osman Kavala hakkında Anayasa Mahkemesi’nden olumlu bir karar çıkacak ve bu ısrarlı hukuka aykırı davranıştan vazgeçilecek diye bekliyordum. Ama belli ki başka bir güç ağır bastı ve Anayasa Mahkemesi karar vermekten vazgeçti. Neden belli bir güç diyorum onu da söyleyeyim. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir dava varsa, kararı verecek mahkeme son dakikada bir delil geliyorsa önüne; 'Ben bir de bunu inceleyim diyebilir.'
“Yani yeni delil bu değerlendirmeyi değiştirecek mi ve nihayetinde suçun maddi, manevi unsurların oluşturup oluşturmayacağını gözden geçirebilir. Aynı şekilde hukuk mahkemesinde de olabilir.
“Anayasa Mahkemesi’nde ise bir başvuru yaptığınızda zamanı durduruyorsunuz. Neden? Özellikle tutuklama kararına yapılan başvuruda diyorsunuz ki; 'Falan tarihte benim tutuklanmam Anayasa’ya aykırı.' Siz bu başvuruyu yaptığınızda zaten yazılı olarak; Anayasa Mahkemesi’nin önünde duruşma yok, delil yok diyorsunuz. Ne sunuyorsanız başta sunuyorsunuz. Adalet Bakanlığı cevap veriyor, siz de o cevaba bir cevap yazıyorsunuz ve sonra tekemmül ediyor dosya. Sonradan ortaya çıkan bir delil ceza mahkemesi kararı gibi 'Bir dakika bekleyelim, bunu da değerlendirelim.' Denmez."
Altıparmak, AYM’nin dosyayı görüşmeyi neden ertelendiği konusunda hukuki, mantıki hiçbir açıklama göremediğini belirterek, "Olsa olsa birileri 'Karar verme' demiş olabilir. Aksi taktirde Anayasa Mahkemesi’nin açıklaması lazım. Niye erteliyorsunuz? Yani bu dosya tekemmül ettiyse, yazışmaları bittiyse, siz onu gündeme aldıysanız, orada artık yapacak bir şey kalmadı demektir. Bu bir ceza davası değil, bir hukuk davası değil. Neyin delili gelecek ki erteleyeceksiniz, sonra bakacaksınız. Bu kadar kritik bir güne, özellikle bugüne koymuş olan bir dosyanın bugün karara bağlanmamasının, ben hukuki bir gerekçesini düşünüp bulamıyorum” dedi.
HDP'lilere yönelik gözaltılar
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 82 kişi hakkında Kobani olayları ile ilgili aldığı gözaltı kararının ardından HDP'lilere yönelik gözaltıları da değerlendiren Altıparmak şöyle konuştu:
"Çok alıştığımız şekilde bu dosyalarda gizlilik kararı oluyor. Avukatlar dahil olmak üzere kimse dosya hakkında fikir sahibi olamıyor. 2014’de gerçekleşen bir olay 6 yıl sonra gündeme geldi. Aslında 2014’de ki Kobani olayları ile ilgili o zaman ki HDP MYK Yönetimi’nin attığı twit yeni bir hukuki tartışma konusu değil. Şimdi tekrar Kobani’yi bahane ederek ama başka bir suç tipine sokarak yani aynı eylemden birden fazla suçlama yapıp bir yerden bırakırken öbür yerden aldılar aynı Kavala’da olduğu gibi.
“AİHM Demirtaş’ın dosyasında dokunulmazlığının kaldırılmasını tartışıyor. Bu demek ki diğer bütün milletvekillerinin Demirtaş sonrasında tutukluluğu nedeni ile başvurusu yapılmış 12 tane milletvekili var.
“Aynı zamanda 51 HDP’li vekilin dokunulmazlığı kaldırıldı, o dokunulmazlıklar ile ilgili 41 tane başvuru AİHM’in önünde devam ediyor. Demirtaş hakkında verilecek karar büyük daire kararı olduğu için bir de üstüne üstlük, bütün bu süreç hakkında çok önemli şeyler söyleyebilir ve bu sadece Demirtaş hakkında değil ama o sürecin muhatabı olmuş bütün siyasetçiler açısından da hukuki sonuçlar doğuracak bir karar.
“Ben bunu söylediğim de 'Ya öyle değildir, şu plan vardır vs.' Oldu diyenler oldu, olabilir HDP’yi kapatma planı vardır, muhalefeti bölme, partiyi zor durumda bırakma planı vardır bunları diyemem.
“Ben siyasetçi değilim ama hukuken böyle bir gidişat var ve ben bunu görüyorum ve bununla bu operasyonun arasında bir ilişki olabileceğini de son yıllardaki tecrübemiz bize fazlasıyla söylüyor, bir adım atılacağı zaman önce sinyalini görüyorsunuz, o nedenle yılın bitmesine çok kısa bir zaman kaldı 3 aylık bir süreç ve ben yıl bitmeden, AİHM büyük daire kararının çıkacağını düşünüyorum.
“AİHM büyük daire kararının tonunun, sesinin varlığının ne olacağını bilemeyiz, göreceğiz ama her ihtimalde hükümeti çok zorda bırakacak bir karar çıkması kaçınılmaz gözüküyor.
“Kapatırsanız yerine yenisi gelir”
Yüzde 10 oy alan artık çok köklü bir siyasi hareketin ceza hukuku araçları ile hukuk baskısı ile ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını ifade eden Kerem Altıparmak şöyle devam etti:
"Yani Türkiye’de eğer siyaset yapılacaksa rahmetli Süleyman Demirel’in ifadesi ile Kürt gerçekliğini dikkate alarak yapılması gerektiği kaçınılmaz olduğu gibi, HDP’yi de adını değiştirseniz de kaçıncı parti, bir tane daha kapatırsınız, yenisi yerine gelir.
“Yenisi yerine gelmese de bu siyasi hareketi temsil edecek birileri mutlaka olacak bunun olmadığı bir siyaset Türkiye’de yapılamaz onun için böyle bir niyet varsa bence beyhude bir amaçtır ama ben yine kendi uzmanlık alanım açısından söyleyeyim; eğer böyle bir niyet varsa hukuken kendi kendine bir kere çok sistemli bir ağır insan hakları ihlali olur aynı zamanda yani bir siyasi hareketi, bir topyekûn haline susturmak onun örgütlenmesine engel olma, onun konuşmasına izin vermemenin kendisi büyük bir şey olur, olur diyorum bir yandan da olmaya devam ediyor onu da görüyoruz.
“Böyle bir amaç olabilir mi? Şüphesiz olabilir olmaz diyemem ama. Diğer olasılıkları dile getirdiğim bununla birlikte düşünmek lazım çünkü yani Ayhan Bey, Selahattin bey, Figen hanım bunlar bu siyasi hareketin önemli figürleri. Bunların siyasete geri dönmeleri siyasette seslerinin duyulması, sadece Kürt siyaseti değil Türkiye solu açısından da önemli sonuçları olacak bir şey. Buna müsaade edilmek istenmediğini görüyoruz. Türkiye’de ki yargı bağımsızlığı tarafsızlığı ve ilgili genel sorunlar ve şikayetleri bu kadar kritik siyasi bir konuda da rol oynadığını varsaymamız sanıyorum böyle fazla kötümser ve komplotik bir yaklaşımla olmayacaktır."
Yayının tamamını buradan izleyebilirsiniz:
(HA)