Mersin Üniversitesi’nin (MEÜ) dün üniversite stadyumunda gerçekleşen 18. dönem mezuniyet töreninde öğrenciler pankartlarla yürüdü.
Öğrencilerin pankartlarında Soma, Gezi, Lice, Roboski'den anadilde eğitim taleplerine ve yurt yolunda hayatını kaybeden arkadaşları Bahar Salim ile soruşturma süresince okula alınmayan öğrencilerin kurduğu Kapı Önü Fakültesi’ne yer verdi.
Pankartlar
Beş bin iki yüz öğrencinin mezun olduğu törende aileler, üniversite yönetimi ve kentin idari yöneticileri de yer aldı. Soma’daki iş cinayetine vurgu yapan öğrencilerden bir kısmı kep yerine baret taktı.
Çevre Mühendisliği Bölümü mezunları “Kaderci Değil Mühendisiz”, Psikoloji Bölümü Öğrencileri ise “Yapılanları Bilinç Altına Atmayız Toprak Altındakileri Unutturmayız Lice- Soma- Gezi- Roboski”, İletişim Fakültesi öğrencileri ise öldürülen gazetecilerin fotoğrafları ve taleplerinin bulunduğu; “Başka Bir Medya Başka Bir İletişim Başka Bir Dünya Mümkün” pankartı ile yürüdü.
Öğrenciler taleplerine rağmen yapılmayan yurt yolunda trafik kazası sonucu hayatını kaybeden arkadaşları Bahar Salim için de dövizler taşıdı.
Kapıönü Fakültesi
Bahar Salim’in hayatını kaybetmesi üzerine 19 Aralık’ta rektörlük binasını işgal eden öğrencilere soruşturma açılmış, 27 öğrencinin soruşturma süresince okula girmeleri engellenmişti. Okula giremeyen öğrenciler üniversite önünde “Kapıönü Fakültesi” kurarak eylem yapmıştı.
Öğrencilerin soruşturma sonunda verilen uzaklaştırma kararlarına itirazıyla mahkeme yürütmeyi durdurmuştu.
Kapıönü Fakültesi mezuniyette de yerini buldu. Öğrenciler protokolün önünde direniş boyunca kullandıkları “MEÜ Direniyor Kapıönü Fakültesi” pankartını açtı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın arından özel güvenlik görevlileri, Rektör Yardımcısı Yüksel Özdemir ve bazı öğretim üyeleri öğrencilere müdahale etti. Kısa süreli arbedenin ardından öğrencilerin pankarttı kapatmak istememesi, diğer öğrencilerin ve ailelerin tepki vermesi üzerine geri çekildiler.
“Rektör istifa”, “Feride’yi Bahar’ ı Unutma Unutturma” sloganı atan öğrencilere tribünden de destek geldi. Olayı görüntüleyen basın çalışanlarını polis ve Rektör Yardımcısı Özdemir uzaklaştırmaya çalıştı, ancak basın ayrılmayarak için görüntü almaya devam etti.
Mezuniyet fotoğrafı
Öğrenciler kep atma töreni esnasında haklarını iade eden mahkeme kararlarını havaya fırlattılar.
Zaman zaman protokol karşısındaki pankartın yanına gelen mezun öğrenciler ve aileleri mezuniyet hatırası olarak fotoğraf çektirdi ve desteklerini ifade etti.
Gezi eyleminin yıl dönümünde İstanbul’da polislerle çektiği videolardaki “Çok tatlıyım değil mi?” sözüyle hatırlanan Hasan Basri Keleş’in annesi de öğrencilerin yanına gelerek, “Allah sizi esirgesin, benim oğlumda İstanbul’da okuyor, geçen polislerden dayak yedi” dedi. İletişim Fakültesini 2. derece ile bitiren Gazetecilik Bölümü mezunu Mustafa Akbayır ise kendisine verilen plaketi pankarta bırakarak destek verdi. (İUE/BK)
* Fotoğraflar: Caner Çetintaş