Amerika Birleşik Devletleri'nin Kentucky eyaleti Valisi Andy Beshear, eyaletteki kasabaları harap eden güçlü kasırgalardan ölenlerin sayısının 100'ü geçeceğini ve hayatta kalanları bulma umudunun azaldığını söylüyor.
Andy Beshear, bunun eyalet tarihindeki en yıkıcı kasırga olayı olduğunu ve en az 80 doğrulanmış ölüm olduğunu söyledi.
"Kasırganın direkt hattında duran hiçbir şey artık ayakta değil" dedi.
Diğer dört eyalette on dört ölüm bildirildi.
Başkan Joe Biden, Kentucky'de büyük bir federal felaket ilan etti ve federal yardımın en çok etkilenen bölgelere sağlanmasını emretti.
Önceki en uzun hortum 1925'teydi
Kurtarma ekipleri, hayatta kalanlar için enkazı temizlerken, ekipler sakinlere su ve jeneratörler dağıttı. 300'den fazla Ulusal Muhafız üyesi kapı kapı dolaşıp enkazı kaldırıyor.
Vali, en çok etkilenenlerden biri olan Mayfield kasabasını ziyareti sırasında, "Daha fazla insan bulmak için hala mucizeler olmasını umut ediyoruz" dedi.
Ancak Cumartesi sabahından beri kimse canlı bulunamadı.
Beshear, bir kasırganın 227 millik (365km) yolu boyunca yerleri harap ettiğini söyledi. Kesin sayı henüz netlik kazanmasa da binlerce kişinin evi yıkıldı.
Tarihte ABD'yi karada seyahat eden en uzun hortum, Mart 1925'te Missouri'de 695 cana mal olan 219 millik bir fırtınaydı.
Mum fabrikasında 8 ölüm
Mayfield'de itfaiye ve belediye binası yerle bir edildi. Belediye Başkanı Kathy Stewart, "Şehrin sahip olduğu hiçbir araçta veya mülkte paramparça olmayan bir cam parçası olduğunu düşünmüyorum" dedi.
Şirketin bir sözcüsü Reuters haber ajansına verdiği demeçte, 110 çalışanın içeride olduğuna inanıldığında vurulan bir mum fabrikasında sekiz ölüm doğrulandı.
Rakamlar daha önce korkulandan çok daha düşük, bu da BBC Amerika'nın haberine göre valinin ölü sayısı tahmininin aşağı revize edilebileceği anlamına geliyor.
Dünyada aşırı hava olayları
"Aşırı hava olayları artık yeni norm. Bunların bazılarında insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin ayak izlerinin rol oynadığına dair büyüyen bilimsel kanıtlar var" diyen Dünya Meteoroloji Örgütü WMO'dan Prof. Petteri Taalas, bu yıl dünya genelinde görülen aşırı hava olaylarının bazılarını şöyle aktarmıştı:
- Kayıtların tutulmaya başlanmasından bu yana ilk kez Grönland buz örtüsünde kar değil, yağmur yağdı.
- Kanada ve yakınındaki ABD topraklarındaki sıcak hava dalgası yüzünden British Columbia eyaletindeki bir köyde sıcaklık neredeyse 50 dereceyi buldu.
- ABD'nin güneybatısındaki Ölüm Vadisi'nde sıcaklıklar 54,4 dereceye ulaştı.
- Çin'in bir bölgesinde normalde aylar içinde düşen yağmur saatler içinde düştü.
- Avrupa'nın bazı bölgelerinde ağır sel felaketleri yaşandı, yüzlerce kişi ölürken, milyarlarca euro maddi hasar oluştu.
- Güney Amerika'nın sub-tropik bölgelerinde üst üste iki yıl görülen kulaklık nehir havzalarındaki su akışını azalttı ve bu durum, tarım, ulaşım ve enerji üretimine olumsuz yansıdı.
(PT)