Halk Evi'nin amacı
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Şahinbey Belediye Başkanı Yaşar Ağyüz, Mahalle Evi uygulamasının, "Halkevleri'nin günümüze uyarlanmış bir yorumu" olduğunu söyledi.
Proje ile köyden göçlerle yapılanmış mahallelerde; mahallelinin sosyal, ekonomik ve eğitim düzeyinin yükseltilmesi, kent ile bütünleşmesinin sağlanması, yerel yönetime demokratik katılım bilincinin geliştirilmesi, ortak sorunlara sahip çıkması ve çözüm üreten konuma getirilmesini amaçlanıyor.
Mahalle Evi'nin 1999 yılından bu yana belediye tarafından Dumlupınar Mahallesi'nde kiralanan binada hizmet verdiği hatırlatan Ağyüz, "İnşa ettirdiğimiz bina tamamlandı. Donanımı ve olanakları ile mahallelinin gereksinimlerine yanıt veren Mahalle Evi, kısa sürede öncelikle çocuklar, gençler ve kadınların sahiplendiği, ikinci evleri olarak gördükleri yapıya kavuştu.
Cumhuriyetimizin en değerli kurumlarından biri olan halk evlerinin günümüze uyarlanmış yorumu olan mahalle evi uygulamasıyla güzel mahalleden güzel kente ve güzel ülkeye ulaşmayı öngörüyoruz. Mahalle evi kentlilik bilincidir, kent yaşamına kurulan köprüdür. Ekonomik, sosyal, kültürel gelişmenin, birliğin, barışın güvencesidir. Ortak sorunlara ortak çözüm bulma mekanıdır" dedi.
Eğitimden kültüre...
Ağyüz, Dumlupınar Mahalle Evi`nde, şimdiye kadar verilen hizmetleri hakkında şu bilgiyi verdi: "Kayıtlı 2 bin 500 dolayındaki ilköğretim öğrencisi, etüt salonlarında gönüllü öğretmenler gözetiminde ders çalıştırıldı. 380 ilköğretim öğrencisi temel derslere destek kurslarında eğitim gördü.47 yetiştin genç kız ve kadına okuma-yazma öğretildi. 217 kişi bilgisayar kullanma, nakış, batik, kumaş desenleme ve bağlama eğitimi aldı. 42 lise öğrencisi üniversite sınavlarına çalıştırıldı, 120 kadın ve genç kız psikolojik eğitim seminerlerine katıldı. Gençler ve çocuklar ile satranç, tiyatro ve resim kulüpleri oluşturuldu. Kadınlar ve gençlere yönelik çeşitli sağlık ve eğitim toplantıları yapıldı. Dia gösterileri, şiir ve müzik dinletileri gibi sanatsal etkinlikler düzenlendi."