Çanakkale Yerel Tarih Grubu, bir yıl sürecek çalışmaların amacını şöyle açıklıyor;
* Çanakkale'deki kamusal alanda ve toplumun kullanımında olan yapıların, kentin tüm tarihsel sürecindeki değişim mekanlarını tespit etmek,
* Tüm bu süreçte oluşan mekansal değişim gerekçelerini ortaya çıkartmak,
* Fiziksel değişim süreci ile gerekçelerin belirlenmesinin yanı sıra, sosyal yaşamın dönemsel durumunu belirlemek,
* Ortaya konan çalışmalarla, tarihi kent envanterini oluşturmak ve değişim sürecine bağlı olarak kentin dönemsel kimliklerini tespit etmek.
Kentin tarihsel kimliğini ortaya çıkarmak...
Projede hedeflenen; kentin toplumsal yapıları ile sosyal yaşamlarının serüvenini sivil bakış açısıyla belirlemek, tarihsel kimliği ortaya çıkartmak, geliştirmek ve toplumsal yaygınlığa ulaştırmak.
Proje kapsamında özel alan dışında kullanımı olan tüm kamusal alan kullanımındaki yapıların oluşum, gelişim ve değişim mekanları; idari mekanlar, sağlık mekanları, eğitim mekanları, askeri mekanlar, dini mekanlar, ticari mekanlar, konaklama mekanları, ulaşım mekanları, eğlence, dinlence ve kültürel mekanlar, meydanlar ve anıtsal mekanlar, sanayi mekanları mercek altına alınacak.
Projenin başarılması ve sağlıklı yürütülmesi için Çanakkale Belediyesi, Valilik ile Yerel Gündem 21'den aktif katkılar talep edilecek.
Projenin sonunda elde edilen bilgi ve belgelerden kitap, sergi, CD, VCD, belgesel film üretilecek. Proje ile ilgili bütçe yaklaşık 20 milyar lira olacak.(ÇM/NU)