Kent Danışma Meclisi'nin 5 Mayıs 2004'te yapılan toplantısında, "Diyarbakır Yerel Gündem 21 Muhtasar Program ve Eylem Planı" ile üyelik başvuruları ele alındı.
Meclis, "Kadın ve Çocuk", "Çevre ve Sağlık", "Tarih, Kültür, Kentleşme" ve "Gençlik" çalışma gruplarının hazırladığı, kısa, orta ve uzun vadede yapılması planlanan iş programını değerlendirerek, gruplardan öncelikli programı oluşturmasını istedi.
Dört ana çalışma grubu dün öncelikli programını belirleyerek, Yerel Gündem 21 Sekreteryası'na iletti. Buna göre, Gençlik Çalışma Grubu, kentteki gençliğin sorunlarının tartışıldığı Gençlik Meclisi ile Gençlik Evi'nin oluşturulması ile Spor Festivali düzenlenmesini programına alırken, Tarih, Kültür, Kentleşme Çalışma Grubu ise, kültürel mirası korumak amacıyla "Bir Ev Bir Sokak Projesi"ni hızlandırdı.
Kent Müzesi ve Arşivi'nin oluşması için çalışma başlatan çalışma grubu, müze yerini Mesudiye, arşiv yerini ise Zinciriye Medresesi olarak belirledi.
İçkale'nin turizme açılması ve Diyarbakır surlarının korunması için aktif çalışma yürütme kararı alan grup, ayrıca Suriçi'nin Koruma Amaçlı İmar Planı'nın güncelleştirilmesi çalışmaları içinde yer alarak, çalışma yürütecek.
Görüntü kirliliği önlenecek
Çevre ve Sağlık Çalışma Grubu, öncelikli iş programını, "Gıda üretimi ve dağıtımının kontrolü, açıkta gıda satışının önlenmesi, afiş, pankart, tabela ve levha kirliliğinin önlenmesi, cadde ve sokakların toz v.b. durumlardan kurtarılması, vektörlerle düzenli olarak mücadele edilmesi, nehir kenarında yer alan işletmelerin nehri kirletmelerine engel olunması" olarak belirlerken, Kadın ve Çocuk Çalışma Grubu, önceliklerini belirlemekte zorlandı.
Tespit edilen 30'dan fazla sorunu programına alan Kadın ve Çocuk Grubu ise, öncelikli programını önümüzdeki günlerde belirleyecek.
Olanaklar ve çabalar ortaklaştı
1992 Rio Yeryüzü Zirvesi'nde alınan kararlar doğrultusunda oluşturulan Türkiye Yerel Gündem 21 Programı'nın Tanıtım ve Teşviki Projesi kapsamında hayata geçirilen Diyarbakır Yerel Gündem 21 Projesi'nin çalışması, yaklaşık iki senedir sürdürülüyor.
Kent sorunlarının, kentte bulunan tüm kurum ve kuruluşların ortak yaklaşımı ile çözülebileceğini öngören Yerel Gündem 21, kentin sürdürülebilir gelişmesine ve geleceğine yönelik vizyon geliştirmeyi, olanakları ve çabaları katılımcı bir anlayışla harekete geçirmeyi amaçlıyor.
Türkiye'de birkaç ilde hayata geçen çalışma, Diyarbakır'da 2003 yılında Kent Danışma Meclisi'nin kurulmasıyla belli bir aşamaya ulaştı. Artık sorunları tespit eden ve öncelikli iş programı oluşturan Kent Danışma Meclisi'nde, 4 ana çalışma grubu ile kentteki 80 kurumdan 363 kişi yer alıyor. (BB)