Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Galip Kaya yaptığı açıklamada, kenelerin hastalık bulaştırmaları için yaklaşık 24 saat
süre geçmesi gerektiğini belirtti.
Kaya, hastalıkların bulaşmasının kene ısırması dışında, enfekte kan, salgılar veya enfekte dokulara doğrudan temas yolları ile olabildiğine işaret etti.
Kene riskinin olduğu bölgelerde eğitim çalışmaları yapılmalı
Kene ile mücadelede veteriner hekim teşkilatının hızla yeniden yapılandırılmasının şart olduğunu vurgulayan Kaya, belediyelerin veteriner hekim kadrolarının da nüfus ve etki alanlarına göre yeniden ayarlanması gerektiğini vurguladı.
Kenelerin bulunduğu yerlerde planlı ve kontrollü ilaçlamalar yapılması gerektiğini söyleyen Kaya, çiftlik hayvanlarının da düzenli şekilde kontrolden geçirilmesinin şart olduğunu açıkladı.
Veteriner hekimler halk sağlığı için düzenleyici önemlerde alır
Kaya uzun dönemde yapılması gerekenleri şöyle özetledi:
* Türkiye'nin kene faunası, yaygınlığı ve aktivasyon dönemleri her bölge ve yöreye göre belirlenmeli.
* ABD ve Avustralya'da koruyuculuğu çok yüksek olmasa da halen kullanılmakta olan bazı aşılar mevcuttur. Ülkemizde belirlenecek kene türlerine yönelik aşı üretimi çalışmaları başlatılmalı.
* Biyolojik mücadele yöntemleri araştırılmalı.
* Türkiye genelinde hayvan hareketleri ve zoonoz hastalıklara yönelik kritik kontrol noktaları oluşturulmalı.
* Veteriner Hekimlerin sadece hasta hayvanları tedavi eden kişiler olduğu yönündeki yanlış anlayışın giderilmeli. Veterinerlerin insanlara bulaşan hastalıkların önlenmesinde önemli görevleri olduğu, bu tür hastalıklarda kontrolün veteriner hekimler olmadan yapılamayacağı unutulmamalı. (AÖ)