Türk Veteriner Hekimleri Birliği Konsey Başkanı Mustafa Altuntaş, "Hastalığın bulaşmasına neden olan keneleri doğal hayattan yok etmenin mümkün değil. Çiftlik hayvanları üzerinde düzenli ilaçlamayla kontrol edilebilir. Ancak ilaçlama toplum sağlığına zarar vermemeli" diyor.
Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız'sa hastalıkla ilgili panik havası yaratmanın yanlış olduğuna, çok basit önlemlerle hastalığın önlenebileceğine dikkat çekiyor ve "İnsanlar varken piknik alanlarında ilaçlama yapmak yanlış bir yöntem" diyor.
Altuntaş: Kene ilaçlamasında titizlik gösterilsin
Altuntaş KKKA'yla ilgili özellikle çiftlik hayvanlarının ilaçlanırken ete ve süte geçmeyen veteriner ilaçlarının kullanılması ve mera arazilerinin ilaçlanmaması uyarısında bulunuyor. Aksi taktirde Altuntaş gıda zahirlenmelerinin ortaya çıkacağını söylüyor.
"Meraları ilaçlamayın"
Altuntaş, "'Keneleri öldüreyim' derken kullanılan ilaçlar toplum sağlığına büyük zarar verebilir" diyerek ete ve süte geçen ilaçların kullanılması halinde ilaç kalıntılarının et ve süt ürünlerinin tüketilmesiyle insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini söylüyor.
"Kesinlikle mera arazileri ilaçlanmamalı. Bu şekilde bir ilaçlamanın keneler ile mücadelede etkisi çok sınırlı olmasına karşılık önemli düzeyde çevre kirliliğine, doğal dengenin bozulmasına ve zehirlenmelere neden olunmaktadır. İlaçlama yalnızca sınırlı şekilde hayvan barınaklarında söz konusu olabilir"
Hastalığın bulaşmasına neden olan keneleri doğal hayattan yok etmenin mümkün olmadığının altını çizen Altuntaş'ın verdiği bilgi şöyle:
"Çiftlik hayvanlarında düzenli ilaçlama ile biyolojik üreme zinciri kırılmak suretiyle kabul edilebilir düzeyde azaltılabilir. Keneler KKKA hastalığının yayılması yanında hayvanlarda birçok viral, bakteriyel ve kan parazitlerinden ileri gelen hastalığın oluşmasına da neden oluyor. Bu nedenle çiftlik hayvanlarında düzenli ve sürekli mücadele gerekli. Bu mücadelenin sonucunda kene sayısında azalma ve bağışıklık siteminin güçlenmesiyle hastalık kontrol altına alınabilir. Paniğe gerek yok"
"Piknik alanları ilaçlanmamalı"
Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yıldız'da kene ile mücadelede kamuoyuna pek çok bilginin yanlış aktarıldığına dikkat çekiyor.
Kenenin bir canlıdan diğer bir canlıya atlamasının söz konusu olmadığını ifade eden Yıldız, "Kene bir hayvanda yapışmış iken insana veya başka bir hayvana atlamaz. Biyolojik evreleri gereği araziden canlıya tutunur ve yapışır."diye konuştu.
Yıldız, piknik alanlarının ilaçlanmasının çok yanlış olduğunu da kaydetti. İlaçlanan bölgeye ilacın etkisine göre kısa, yada uzun bir müddet girilmemesi gerektiğini anlatan Yıldız, insanlar piknik yaparken ilaçlamanın cahillik olduğunu söyledi.
Uzmanların uyarılarına kulak verilmesi, doğru bilgilerin uygulanması ve panik havası oluşturulmamasını isteyen Yıldız, çok basit önlemlerle kene ısırığına maruz kalınmasının engelleneceğini dile getirdi. Yıldız, bilhassa yaban hayatının yaşadığı kırsal alanlarda dolaşılırken pantolon paçasının çorap içine sokulması önemli ve etkili bir tedbir olarak kabul edildiğini sözlerine ekledi.(EZÖ/EÖ)