18 Nisan'da davayı reddeden Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi, haftalık mizah dergisinin 6 Temmuz 2006 tarihli sayının kapağında yer alan karikatürle ilgili kararında "Kene de bir varlıktır, benzetme eleştiri hakkıdır" dedi.
Yargıdan Erdoğan'a mesaj: Eleştirilere katlanmalı
Türkiye'de dünyanın en pahalı benzinin kullanılması ve yüksek vergi verilmesine tepki olarak çizilen karikatüre dair gerekçeli kararda, Başbakan Erdoğan'ın siyasi bir kişilik olması nedeniyle ağır da olsa eleştirilere katlanması gerektiği belirtildi.
Kararda, Kırım Kongo kanamalı hastalığına yol açan kan emici kenenin "dünyada bilinen bir varlık", benzetmenin de "Erdoğan'ın kişilik haklarına saldırı değil, eleştiri hakkı" olduğu vurgulandı.
Kenenin Türkiye'de gündemde olduğu ve birçok insanın ölümüne yol açtığı belirtilen kararda, "Gündemde olan bu hastalık ile ilgili yapılan değerlendirmelerin, davacının kişilik hakkına saldırı oluşturmayacağı, eleştiri niteliğinde olduğu kabul edilmelidir" denildi.
Koç'un açtığı davada Penguen mahkum oldu
20 Eylül'de Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, "kişilik haklarına hakaret" edildiği gerekçesiyle açtığı davada, haftalık "Penguen" dergisinin 5 bin YTL manevi tazminat ödemesine karar vermişti.
Mahkeme, bakan Koç'un dergi sahibi Erdil Yaşaroğlu, yazı işleri müdürü Fatih Solmaz ve derginin yayıncısı Pak Basın Yayın Şirketi'nden 20 bin YTL tazminat talebini kısmen kabul etmişti.
Karikatüre davalar yoğunlukla reddediliyor
Başbakan Erdoğan, bir süre önce de Başbakanı yumağa dolanmış kedi biçiminde çizen Musa Kart'a dava açılmasına tepki olarak "Tayyipler Alemi" başlıklı kapak nedeniyle "Penguen" dergisine tazminat davası açmış ancak mahkeme tazminat davasını reddetmişti.
27 Haziran'da "Günlük Evrensel" gazetesi çizeri Sefer Selvi'nin karikatürüne Başbakanın açtığı ve Yargıtay'dan dönen 10 bin YTL'lik manevi tazminat davası Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden görülmüştü. Dosyanın Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nce bozulmasının ardından yeniden yargılama yapan Mahkeme, Yargıtay kararına uydu ve davayı reddetmişti.
Musa Kart'ın Başbakanı "kedi" şeklinde betimlediği karikatürle ilgili Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Mayıs 2006'ta, karikatür çizilerek yapılan siyasi eleştirilerin basın özgürlüğü ve düşünceyi açıklama özgürlüğüne aykırı olduğunun ileri sürülemeyeceğine işaret ederek, siyasi karikatürler, siyasetçiler için rahatsızlık yaratsa da, okuyucuların olayları daha net biçimde anlama ve kavramalarında etkili olduğuna dikkati çekti.(EÖ/EÜ)