*Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Muğla'nın Milas ilçesinde devam eden orman yangınları dün akşam saatlerinde Kemerköy Termik Santrali'ne sıçramıştı. Ardından Ören ve çevresindeki mahalleler tahliye edilmişti. Santraldeki yangın ise sabah saatlerinde kontrol altına alınabildi.
Soğutma çalışmalarının sürdüğü Kemerköy Termik Santrali'nin çevre mevzuatına uygun olmayan 13 santral arasında yer aldığı ortaya çıktı. Santrallerin faaliyetleri, 1 Ocak 2020'de durdurulmuş fakat geçici faaliyet belgesiyle (GFB) çalışmalarına devam etmiş.
İklim Derneği'nin raporu
İklim Derneği'nin, 4 Haziran 2021'de hazırladığı, Türkiye'de özelleştirilmiş/özelleştirme sürecinde olan 13 kömürlü termik santralin ulusal çevre mevzuatına uygun çevresel yatırımlarını tamamlamasının gündeme geldiği 2013'ten bugüne kadarki hukuki sürecin ve tesislerin çevre mevzuatına uygunluklarını değerlendiren "Özelleştirilmiş Termik Santraller ve Çevre Mevzuatına Uyum Süreçleri" raporunda, santrallerin çevreyi koruyacak hiçbir yatırım yapmadan faaliyetlerine devam ettiği belirtilmişti.
Raporda santral ile ilgili şu ifadelere yer verilmişti:
"Tesislerin mevzuatın tanıdığı sürelerden yararlanarak fiilen 2,5 yıl boyunca yatırım yapmadan, geçici faaliyet belgesi ile faaliyetlerini sürdürmeyi planladıkları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın vermiş olduğu GFB’lerden görülebilmektedir. 1 yıl içerisinde çevre izni alamadığı için GFB’si iptal edilen tesisler tekrar GFB’ye başvurarak 1 yıl daha süre almıştır."
Atık depolama yöntemi çevreye zarar veriyor
Raporda ayrıca Kemerköy Termik Santrali'ndeki atık depolama yönteminin de çevreye zarar verdiği kaydedildi:
"Rapordan da anlaşılacağı üzere, yer altı su seviyesi yüksektir. Bu durumda yer altı sularının kirlenmesi daha da hızlanmaktadır. Öte yandan, ormanlık alana atıkların 'vahşi' depolama yöntemi ile depolandığı da resmi raporda teyit edilmiştir. Tüm bu olumsuz durumlara rağmen çevre izni almıştır. Kemerköy Termik Santrali, 5 yıl geçerli olan 05.04.2017 tarihinde çevre izni almıştır. Öte yandan tesis, atık izni lisans süreci içerisinde 30.12.2019 tarihinde depolama için GFB almıştır. Aldığı GFB, 1 yıllık süre içerisinde atık sahasını çevre mevzuatına uygun hale getiremediği için 30.12.2020 tarihinde iptal edilmiştir. 13.01.2021 tarihinde ise bakanlık tarafından tekrar GFB verilmiştir."
Rapora buradan ulaşabilirsiniz.
*Kaynak: İklim Derneği, İklim Haber, Gazete Duvar
(SO)