Kemal Sunal 11 Kasım 1944 tarihinde doğdu.
Kemal Sunal 3 Temmuz 2000 günü Balalayka filmi çekimleri için uçağa binerken kalp krizi geçirip hayatını kaybetmişti. Toplam 82 filmde oynayan Sunal Türkiye sinemasının en çok gülünen oyuncularından biriydi. Kelimenin tam anlamıyla tüm Türkiye'yi güldürmüştü.
Hababam Sınıfı başta olmak üzere bir çok filmde, özellikle Ertem Eğilmez'in yönettiklerinde beraber rol aldığı Halit Akçatepe, Kemal Sunal için şu anekdotu aktarmıştı: "Bir otobüste çekim yapıyorduk. Girdik otobüsün içine, Ertem Abi 'Sen şunu söyle, sen bunu söyle' diye replikleri dağıttı, ama Kemal’e gelince laf bitti. 'Oğlum sen de burada gülersin' dedi ona... İşte bu laf çok önemlidir. Kemal orada güldü, bütün Türkiye güldü."
Bahsi geçen film Kemal Sunal'ın ilk filmi "Tatlı Dillim".
Bu film hem Kemal Sunal'ın hem de Yeşilçam sinemasının kaderini değiştirdi, çünkü 1970'li yıllarda ekonomik krize giren sektöre nefes aldıracak filmlerin lokomotifi olacaktı.
Film aynı zamanda 26 yıl sürecek evliliğinin de başlanıgıcını sağladı. Gül Sunal ile bu filmin çekilmesinden sonra tanıştı. Gül Sunal o günü şöyle anlatmıştı:
“Kemal, ilk filmi ‘Tatlı Dillim’de oynadıktan sonra tiyatro turnesiyle Ankara’ya gelmişti. Onu izlemeye gittim ve en ön koltukta oturuyordum. Bir ara göz göze geldik. Daha sonraki günlerde bir arkadaş toplantısında karşılaştık. O ilk anda tiyatroda göz göze geldiği kız olduğumu anladı. Randevulaştık ama geç geldi. Münir Özkul ile Zeki Alasya ‘Git’ diye ısrar etmişler. O da ‘Tanımadığım bir kızla pastanede buluşup ne yapacağım?’ demiş. Sonuçta, biz liseli aşıklar gibi pastanede buluştuk...”
Kemal Sunal'ın nasıl biri olduğunu, neden sevildiğini anlamamızı sağlayacak bir anekdot daha. Emel Sayın anlatıyor:
“O zamanlar (1974) tığ gibi delikanlı, cepte para çok. Oyuncu bir de… Mavi Boncuk filmini çekiyoruz. Bir gün setten çıktık, eve gidiyoruz. Ben Laleli’de oturuyorum. Kemal benden önce çıktı, herkes yevmiyesini almış, taksiyle giden gitti, kendi arabasıyla giden gitti. Baktım ki Kemal yürüyerek gidiyor. Üç kilometre var gideceği yere. Her gün yürüyerek gidip geliyor. Merak ettim; “Nereye gidiyor bu adam böyle” diye, takip ettim.
“Uzun süre yürüdü, bir bankta bir adam yatıyordu. Kaldırdı adamı, bir şeyler konuştular. Sonra cebinden para çıkarıp verdi. Şaşırmıştım, sonra biraz daha ilerde bir lokantaya girdi. Bir şey yemeden çıktı, oraya da para verdiğini görmüştüm.
“Bıraktım takibi, banktaki adama yaklaştım, ‘Tanıyor musunuz o az önce size para veren adamı’ dedim. ‘Adını bilmem, sormam da, her gün para verir bana’ dedi.
“Teşekkür ettim, az ilerdeki lokantaya gittim.
“Sahibine ‘Az önce gelen beyin borcu mu var size’ diye sordum. Tanımadılar beni ‘Kemal abi’nin mi, yok hayır bize her gün evsizler uğrar, yemek yediririz. O da sağolsun, onların yemek masrafını öder’ dedi…
“Ertesi gün Kemal’in yanına gittim, ‘Sen ne güzel bir adamsın ya…’ dedim, ne olduğunu anlayamadı, sarıldım ağladım. ‘Ölme sen benden önce…’ dedim, dinletemedim…”
TIKLAYIN - KEMAL SUNAL: NAİF BİR DİRENÇ NOKTASIYDI
Kemal Sunal'ın biyografisi
11 Kasım 1944’te dünyaya gelen Sunal, 3 Temmuz 2000’de Balalayka filminin çekimlerine gitmek üzere bindiği uçak kalkmadan önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.
Vefa Lisesi'nde okurken Felsefe öğretmeninin kendisini Müşfik Kenter'le tanıştırmasıyla oyunculuğa ilk adımını attı ve çeşitli tiyatrolarda oynadı. Ardından Zeki Alasya ve Metin Akpınar'ın Deve Kuşu Kabare tiyatrosuna geçti.
Sunal, sinema kariyerine 1972'de "Tatlı Dilim" ile başlarken son olarak 1999'da "Propaganda" filminde rol aldı.
Vefa Lisesi'ni bitiren Sunal, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV ve Sinema Bölümü’ne girdi ama okulu bitiremedi. 1992'de çıkan aftan yararlanarak üniversiteye döndü ve 1995'te 51 yaşında mezun oldu ve aynı üniversitede yüksek lisansa başladı. Sunal'ın yüksek lisans tezi "Tv ve Sinemada Kemal Sunal Güldürüsü" adıyla 1998'de Sel Yayınları'ndan kitap olarak basıldı. Sunal tezinde kendi filmlerinin sosyolojik incelemesini yaptı ve iktidarların sanata ideolojik müdahalelerini irdeledi.
Hababam Sınıfı, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı, Kapıcılar Kralı, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Süt Kardeşler, Köyden İdim Şehre, Düttürü Dünya gibi önemli yapımlarda rol alan Sunal, toplam 82 filmde oynadı. (HK)