Haberin İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır’da, Newroz kutlamasında öldürülen Kemal Kurkut’la ilgili davanın ilk duruşması bugün Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Malatya’dan Newroz kutlamasına giden üniversite öğrencisi Kurkut, alan girişindeki kontrol noktasında polis Y.Ş. tarafından vurularak hayatını kaybetmişti. Y.Ş.’ye “olası kastla öldürme” suçundan müebbet hapis istemiyle olaydan yedi ay sonra iddianeme hazırlandı.
Tutuksuz yargılanan ve halen aktif görevde bulunan, tek sanık polis Y.Ş. duruşmaya katıldı. Tutuklanması talebi reddedildi.
Bir sonraki duruşma 26 Nisan 2018’de.
“Duruşmaya adalet talebiyle geldik”
Bu sabah 10.00’da başlaması gereken duruşma, mahkeme başkanının dosyayı incelemesini sürdüreceği gerekçesiyle 13.30’a alındı.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Kurkut ailesi de bu zaman aralığında, Kemal Kurkut’un vurulduğu Newroz alanını ziyaret etti.
Kurkut'un annesi Secan Kurkut, duruşmaya adalet talebiyle geldiklerini ve sanığın cezalandırılmasını beklediklerini söyledi. Kurkut'un ağabeyi Cihan Kurkut da “başka Kemallerin ölmemesi için davanın takipçisi olacaklarını” ifade etti.
Bugünkü duruşmaya, Kurkut'un Malatya'dan Diyarbakır’a gelen ailesi, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Bedran Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ayşe Acar Başaran ve Dilek Öcalan, TJA Aktivisti Ayla Akat Ata, HDP Diyarbakır il eş başkanları ve yöneticileri katıldı.
Üç ay açığa alınıp göreve geri döndü
İddianamenin okunmasının ardından sanık polis Y.Ş. savunma yaptı.
“Kurkut’a doğru iki el ateş ettiğini, ayağını hedef alarak vurduğunu” iddia eden Y.Ş., Kurkut’u vurduktan sonra Newroz alanındaki görevinin başına döndüğünü anlattı.
Y.Ş., savunmasında Kurkut’u vurduktan sonra üç aylığına açığa alındığını, ardından göreve başladığını söyledi.
Dosyada yer alan fotoğraf ve polis kamerası görüntülerinde, Y.Ş.’nin yakın mesafeden Kurkut’un göğsüne doğru arkadan ateş açtığına dair tespit iddianamede yer alıyor.
Y.Ş.'nin savunmasının ardından Kurkut’un vurulmasını fotoğraflayan gazeteci Abdurrahman Gök tanık olarak dinlendi, Gök fotoğrafı nasıl çektiğini anlattı. Fotoğrafın yayınlanmasının ardından gazeteci Gök’ün evine polis baskını düzenlenmiş, evinde arama yapılmıştı.
Savunma ve tanıklığın ardından mütalaasını açıklayan savcı, halen görevde olan polis için Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun (CMK) 100. Maddesindeki tutuklanma koşullarının sabit olduğunu belirterek Y.Ş.’nin tutuklanmasını istedi.
Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi ise halen görevde olan sanık polis Y.Ş.’nin tutuklanması talebini reddetti.
Ne olmuştu? |
Adıyaman doğumlu Kemal Kurkut, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencisiydi. Katılmak için gittiği Diyarbakır Newroz’unda 21 Mart’ta, Newroz Parkına yakın olan Evrim Alataş Caddesi üzerindeki polis kontrol noktasında vurularak hayatını kaybetti. TIKLAYIN - Kemal Kurkut'un Ailesi Anlatıyor: Gitarıyla Dünyayı Gezmek İstiyordu Olay anında çekilen fotoğraflarda, elinde bıçak olan ve vücudunun üst bölümü çıplak haldeyken kontrol noktasında polislerle tartışan Kurkut, noktayı geçerek koşmaya başlıyor. Polislerden bazıları üzerine bazıları da havaya ateş açıyor. dihaber, bir polis amirinin “Ateş etmeyin” uyarılarına rağmen Kurkut’un vurulduğunu yazdı. Diyarbakır Valiliği ise Kurkut’un elinde bıçak olduğunu ve “intihar saldırganı olabileceği şüphesi bulunduğunu”, olayla ilgili inceleme başlatıldığını açıkladı. Cinayetle ilgili iki polisin ifadesi alındı, polislerden Y.Ş.’ye “olası kastla öldürmekten” müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Mahkeme, Y.Ş.’nin tutuklanması talebini ise şu gerekçeyle reddetti: “Sanığın soruşturma aşamasındaki beyanlarında kendisinin de ateş ettiğini belirtmesi ve dosya kapsamına yansıyan davranışları itibariyle kaçacağı ya da suç delilerini yok etme, gizleme veya değiştirme yönünde bir eylemde bulunacağı yönünde dosyaya yansıyan herhangi bir emare bulunmaması…” |
(AS)