Türkiye İşitme Engelliler Derneği tarafından yürütülen, "Türk İşaret Dili Kullanan Sağır Çocuklar İçin İkidilli Okuma Gelişimi Uygulamaları" projesi sağır çocukların dil ve bilişsel gelişimlerini desteklemek için "Keloğlan Gemi Mühendisi" adlı e-kitap uygulamasını hayata geçirdi.
Boğaziçi Üniversitesi ve dünyada işitme dili ile eğitim veren ilk üniversite olan Gallaudet Üniversitesi iş birliği ve Sabancı Vakfı'nın desteğiyle yürütülen proje, 4 yaş üstü sağır çocukların ikidilli, etkileşimli, elektronik öykü kitabı uygulamasını ücretsiz olarak sunuyor.
Projenin ortaya çıkış hikayesini anlatan proje sorumlusu Samet Demirtaş, Türkiye'de okul öncesi sağır çocuklara yönelik görsel eğitim malzemesinin kısıtlı olması sağır çocukların bilgi dağarcığının, okuma becerilerinin, dil ve bilişsel becerilerinin yeterince gelişememesine sebep olduğunu belirterek şunları söyledi:
"İşitme engelli ve sağır çocuğu olan biri olarak bu alandaki eksikliği gidermek için araştırmalar yaptım. Sabancı Vakfı Filantropi Semineri'nde Gallaudet Üniversitesi'nin bu projesi ile tanıştık. Bu hikayelerin sağır çocukların yanı sıra onların işitme engeli bulunmayan kardeşlerine ve görme engelli çocuklara da ulaşmasını istedik; bu nedenle hikayelere sesli betimleme seçeneği de ekledik. Kapsayıcı eğitimi desteklemek için yola çıktığımız bu projede yer alan; hikâyeyi oluşturan, yazan, çizen, çeviren ve dijital ortama taşıyan tüm ekip işitme engelli bireylerden oluşuyor."
Proje sorumlusu Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sumru Özsoy iseproje ile ilgili olraka şöyle konuştu:
"Türkiye'de sağır çocukların Türk İşaret Dili ve Türkçe dillerini geliştirmelerine destek olacak, yaratıcılıklarını destekleyecek, ileriki eğitim ve sosyal yaşamlarına katkıda bulunacak materyallere ihtiyaç duyuluyor. Bu projede hikayelerin hem Türkçe altyazı hem de işaret dili ile anlatılması Türkçe sözcük ve işaret dili dağarcığını genişletme açısından önemli. Boğaziçi Üniversitesi olarak, bu çok yönlü ve kapsayıcı e-kitap projesinin bir parçası olmak bizim için büyük mutluluk."
Keloğlan hikayesi, İngilizce ve uluslararası işaret diline çevrilerek Gallaudet Üniversitesi'nin geliştirdiği Visual Learning 2 isimli uygulamaya da eklendi ve tüm dünyadan sağır çocukların erişimine açıldı. Keloğlan Gemi Mühendisi adlı uygulama Apple App Store ve Google Play Store marketlerde ücretsiz olarak indirilebiliyor.
(AÖ)