Yeni Borçlar Kanunu nedeniyle 80 yıllık Kelebek Korse kapanıyor. 10 Aralık’ta ticari faaliyetine son verecek dükkan için 9 Aralık’ta saat 15:00 ile 18:00 saatleri arasında dayanışma etkinliği yapılacak.
Siz de tarihi dükkandan bir korse alarak dayanışabilirsiniz.
Beyoğlu esnafı, yeni Borçlar Kanunu'nu nedeniyle tahliye edilme tehdidi altında. Tarihi Kelebek Korse'nin tahliyesinin istenmesiyle gündeme gelen kanun şu anda Beyoğlu esnafını kıskaç altına almış durumda.
10 yıl bittiyse, çık dükkandan
Sosyalbit ekibinden Yasemin Akıncı, Gürkan Vayis, Eli Haligua, Zin Demir, Kelebek Korse Mağazası’nın sahibi İlya Avramoğlu ile konuştu.
2012 yılında yürürlüğe giren 1 Temmuz 2014'te uygulamaya sokulan yeni Borçlar Kanunu'na göre, 10 yılını dolduran kiracılar gerekçesiz olarak çıkartılabilecek.
Mal sahibi kontrat bitiminden üç ay önce ihtarname çekerek tahliye talep edecek. Kiracı buna uymazsa mal sahibi tahliye için dava açacak.
Beyoğlu’nda birçok dükkana ihtarnameler çekildi, dükkanını boşaltmayanlar için ise davalar açılmaya başladı. Mal sahipleri söz konusu yasayı kullanarak kiraları aşırı şekilde yükseltmenin pazarlığını yapıyor.
Beyoğlu'ndaki kimi esnaf buna boyun eğerek mal sahibi ile anlaşmaya varmak zorunda kaldı. Kirasını 15 binden 40 bine çıkaranlar var. Bunu ödeyemeyecek düzeydeki esnaf için ise tek çare mahkemeler kaldı.
Kelebek Korse için de hem Yeni Borçlar Kanunu ile tahliye davası hem de kira tespit davası açıldı ve bilirkişi 10 bin lira kira ödemesi görüşünü sundu. 25 metrekarelik dükkanın kira bedeli şu anda 3,500 lira. Dükkan sahibi İlya Avramoğlu bu bedeli ödeyemeyeceği için dükkanı boşaltma kararı aldı.
Beyoğlu Kent Savunması herkesi Kelebek Korse’yle dayanışmak için 9 Aralık Çarşamba günü saat 15:00 ile 18:00 arasında dükkana çağırıyor.
Anayasa Mahkemesi görüşecek
Söz konusu Borçlar Kanunu için tek çıkış yol Anayasa Mahkemesi. Avukatlar uzun süreli kiracıların korkulu rüyası olan Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu savunuyor.
Ancak mağduriyet olmadan vatandaşların AYM'ye başvurma hakkı yok. Bir mahkeme hakimi konuyla ilgili dosyası üstünden kanun iptali talep edebilirdi.
Bodrum 2.Sulh Hukuk Mahkemesi bu talepte bulundu. Anayasa Mahkemesi de 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 347. Maddesinin 1. Fıkrasının üçüncü cümlesinin esasının incelenmesine karar verdi.
Söz konusu 347.madde şöyle:
"Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir."
Kapananlar, tehdit altındakiler
Beyoğlu'ndaki kira artışları, Afet yasası, ya da binaların satılması nedeniyle İnci Pastanesi, Emek sineması, Robinson Crouse, Rebul Eczanesi, Librairie de Pera gibi birçok yer kepenk kapatmak zorunda kalmıştı. Beyoğlu'nda yasanın son mağdurlarından biri de Lebon Pastanesi, Armada restoran ve birçok ofisin bulunduğu Hıdivyal Palas, 70'lik Pub. (NV)