Hedef kadına yönelik hizmetlerin geliştirilmesi
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın(KEDV) Avrupa Birliği (AB) desteğiyle altı aydır sürdürdüğü proje yerel yönetimlerin bütçelerini inceleyerek kadınlara yönelik hizmetlere ayrılan pay ve önceliklerin karşılaştırılmasını ve bulgulara bağlı olarak kadınlara yönelik payın artırılmasını amaçlıyor.
KEDV'nin Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) ve Beyoğlu Belediyesi'yle ortaklaşa yürüttüğü "Toplumsal Cinsiyet Temelli Yerel Bütçe Analizi Beyoğlu İlçesi Pilot Uygulama Projesi"yle ayrıca "kadın yoksulluğu"yla mücadele ve "kadınlara yönelik destek hizmetlerin planlanması" için öneriler geliştirilmesi hedefleniyor.
Proje kapsamında kurulan "Beyoğlu Bütçe Grubu" belediye meclis salonunda, aralarında kadın örgütleri temsilcileri ile mahallelerdeki kadın komisyonu üyelerinin de bulunduğu 50'yi aşkın kadınla birlikte Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan'ı ziyaret ederek projeye kaynak aktarılmasını istedi.
Demircan toplantıda KEDV'in yürüttüğü projeyi desteklediğini söylese de kaynak için somut bir vaatte bulunmadı.
Akçar: Bütçelemeyle ilgili gelenek yok
KEDV'den Şengül Akçar başkanla yapılan toplantıda "Projemizi, bir çok belediyeye sundukı ama ne yazık ki istenmedi. Bir tek Beyoğlu Belediyesi yüreklilik göstererek projeyi kabul etti" dedi.
Türkiye'de toplumsal cinsiyet temelli bir bütçeleme geleneğinin olmadığını söyleyen Akçar Toplumsal cinsiyeti gözeten bütçeleme kavramının dünyada da 1994'ten bu yana tartışılmaya ve uygulanmaya başladığını aktardı: "O nedenle toplumsal cinsiyet temelli bütçeleme nasıl yapılır bilinmiyor."
Akçar gelenek ve deneyim yoksunluğunu aşmak için projeyi geliştirirken başta Ayşe Yönder ve Ayşe Buğra olmak üzere akademisyen ve uzmanlardan destek aldıklarını söyledi.
Demircan: Projeyi destekliyoruz
Beyoğlu Belediye Başkanı ise göreve geleli iki buçuk yıl olduğunu söyledi. Son iki yıl boyunca "Her Cuma sabahtan akşama kadar" Beyoğlu'nun bir mahallesinde mahallelilerle buluştuğunu söyleyen başkan "daha çok kadınları dinlerim," dedi. "Çünkü sorunlarla en çok boğuşan ve bilenler onlar."
Demircan kadınları dinlemenin olumlu sonuçlarını şöyle açıklıyor: "Biz erkekler, içine siyaset girdiğinde sorunları çok farklı ele alıyoruz. Kadınlarsa siyasetten çok duyarlılıklarıyla hareket ediyor.
"Sokağa çıktığında çöpü gören, mahalle bakkalıyla ya da manavıyla gereksinimleri nedeniyle karşı karşıya olan onlar. Kadınlar sokağa çıktıklarında sokağı erkeklerden daha iyi gözlüyorlar. Bu da onları duyarlı kılıyor."
Ancak, Demircan "Toplumsal Cinsiyet Temelli Yerel Bütçe Analizi" adının yabancılaşmaya yol açtığını düşünüyor: "Bu ad projeye destek vermesi beklenenleri korkutuyor. Keşke başka bir adı olsaydı.".
KEDV'in sunduğu projede yer alan bir çok hizmeti zaten yerel yönetim olarak yaptıklarını ve yapmak zorunda olduklarını söyleyen Demircan, projeye kaynak aktarımı konusunda ise bağlayıcı bir söz vermekten kaçındı. Önce bir pilot bölge seçilmesi ve mahallelerde kadın komisyonları kurulması gerektiğini ileri sürdü. (AD/EÖ)