Haberin İngilizcesi için tıklayın
İstanbul Eyüpsultan'da 3 aylık kediye tecavüz eden B.Ç. (55) hakkında “mala zarar verme” suçundan 3 yıl hapis cezası verildi. B.Ç. tutuklu bulunduğu süre göz önünde bulundurularak tahliye edildi.
bianet’e konuşan Hayvanlara Adalet Derneği’nden avukat Barış Karlı, üst sınırdan ceza verilmesi ve tutukluluk süresi açısından emsal oluşturduğunu söylerken, hayvana şiddeti cezalandıran özel bir yasa çıkmasının gerekliliğine dikkat çekti.
“Sanık ‘mala zarar verme’ suçunun üst sınırından cezalandırıldı. Ama bu üç senelik cezanın hapiste kalma süresi 3-4 ay oluyor. 3 aydır tutuklu bulunduğu için tahliye edildi. Karar kesinleştikten sonra da tekrar cezaevine dönmeyecek gibi görünüyor.
“Ancak hayvana şiddet konusunda ilk kez böyle bir kararla karşılaştık. Cezanın üst sınırdan verilmesi emsal bir karar, 3 ay tutuklu kalması da öyle. Hakim, mevcut sisteme göre verebileceği en üst cezayı verdi.
“En kısa zamanda kanunun değişmesini ve bunlara sevinir olma halinden kurtulmak istiyoruz. Hayvanlara şiddet uygulayanlara karşı düzgün yaptırımlar gelmeli.”
Ne olmuştu?
Sokaktan sahiplendiği kedi doğum yapan Rafet Altınkaynak, Haziran 2018’de yavrulardan birinin kaybolduğunu fark edince, şüphelendiği B.Ç.’nin evine gitmiş ve B.Ç.’yi kedi yavrusuna tecavüz ederken bulmuştu. Altınkaynak’ın şikayeti üzerine, B.Ç. gözaltına alınmış ve “mala zarar” suçundan tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarılmıştı.
Tecavüze maruz bırakılan 3 aylık kedi ise veterinerde tedavi altına alınmış ancak kısa süre sonra hayatını kaybetmişti.
20 Haziran 2018’de B.Ç.’nin sevk edildiği İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği, sanığın “haksız yere sahipli hayvanı öldürme, işe yaramayacak hale getirme, değerini düşürme (hayvana tecavüz)” suçundan tutuklanmasına karar vermişti.
Kararda “Şüphelinin hayvanı eziyet çektirerek öldürdüğü” belirtilirken, “bu aşamada verilmesi beklenen cezanın üst sınırı delillerin toplamda aşamasında olduğu (genetik moleküler inceleme sonuçlarının henüz gelmediği), suçun toplumda oluşturmuş olduğu infial, suçun vahameti göz önüne alındığında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı” söylenmişti.
İstanbul 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) ve Hayvanlara Adalet Derneği’nin (HAD) davaya müdahil olmuştu. (ÇT)