Erzincan Orduevi’nde zorunlu askerlik yaparken yavru kediye işkence görüntüleri sosyal medya aracılığıyla yayılan T.H. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Erzincan Sulh Ceza Mahkemesi, yasalarda sahipsiz hayvanlarla ilgili mevzuatın yetersiz olduğunu not düşerek, sahipli kelimesinin anayasaya aykırılığı hususunda Anayasa Mahkemesi’ne itiraz başvurusunda bulunulmasına karar verdi.
Mahkeme T.H.’yi yasalar çerçevesinde verilebilecek en ağır cezaya çarptırarak, sanığın 2 bin 250 lira para cezasına çarptırılmasına ve haftada iki gün kolluk birimlerine giderek imza vermesine karar verdi.
Valilikten açıklandı
Erzincan Valiliği’nin sayfasında şu bilgiler paylaşıldı:
Erzincan Sulh Ceza Hakimliğince;
Hukukumuzda hayvana yönelik suçlarla ilgili olarak TCK 151/2 düzenlemesinin sadece sahipli hayvanlara yönelik olduğu, sahipsiz hayvanlara ilişkin mevzuatımızın yetersiz olduğu, sahipsiz hayvanlarla ilgili açık bir kanuni cezai müeyyidenin TCK yahut sair kanunlarda bulunmadığı, iş bu noksanı izale anlamında TCK 151/2’de yer alan sahipli kelimesinin tasfiyesi ile sahipsiz hayvanlar yönünden de hukuki himayenin ve cezai müeyyidenin sağlanmış olacağı anlaşıldığından sahipli kelimesinin anayasaya aykırılığı hususunda anayasa mahkemesine itiraz başvurusunda bulunulmasına,
Şüpheli T. H.’nin CMK’nın 190. maddesince adli kontrol altına alınmasına ve adli kontrol tedbirleri kapsamında şüphelinin haftanın yedi günü, günde iki defa kolluk birimine imza atmasına karar verilmiştir.
Ayrıca şüpheliye 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunun 8’inci maddesinin 2’nci fıkrası ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 35’inci maddesi gereğince 2252 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Yine ilgili hakkında Milli Savunma Bakanlığımızca görevlendirilen müfettiş heyetini idari tahkikat işlemi devam etmektedir.
Askeri disiplin cezası verildi
Ayrıca T.H.’ye askeri disiplin cezası da verildi.
Yine Erzincan Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada “T.H. hakkında 3. Ordu Komutanlığı Disiplin Kurulunca 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu kapsamında uygun disiplin cezası verilmiştir” denildi.
Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) geçtiği bilgiye göre, bu kapsamda T.H.'ye 12 gün oda hapsi cezası verildi.
2011'den beri Meclis'te hayvan hakları mücadelesi
Tüm partilerin üzerinde uzlaştığı "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 2011'de dönemin başbakanı Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu.
Tasarı 2012'de ve 2014'de kamuoyunda çokça tartışılmıştı. Hayvanların petshop’larda sergilenmesini de yasaklayan tasarı 2014'ten bu yana askıda.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekili Umut Oran da Şubat ayında 5199 no’lu Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi sunmuş, ancak hayvan hakları savunucularından gelen tepkiler üzerine kanun teklifini güncelleyerek İstanbul Milletvekili Melda Onur'la birlikte yeni bir kanun teklifi hazırlayarak 26 Haziran'da meclise sunmuştu.
CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin de Ağustos 2017’de hayvanların kasten ve taksirle öldürülmesi ve yaralanması eylemlerinin suç sayılarak Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında değerlendirilmesi için kanun teklifi vermişti. (EKN)