Haberin İngilizcesi için tıklayın
Erzincan Orduevi’nde bir askerin yavru kediye yaptığı işkenceye ilişkin görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından İçişleri Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Erzincan Valiliği’nden açıklama yapıldı.
İşkencenin failinin zorunlu askerlik yapan T.H. olduğu açıklanırken, T.H.’nin terhisine üç gün kaldığı belirtildi.
Yapılan ihbarlar üzerine gözaltına alınan T.H.’nin 221 promil alkollü olduğu iddia edildi.
İçişleri Bakanı Soylu: İlgileniyorum
Olayla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Twitter'dan açıklama yaptı.
Videoyla ilgili ilk olarak "Hemen tetkik ettireceğim, İlgileniyorum" mesajını paylaşan Soylu, daha sonra da "Adli ve idari soruşturma başlatıldı. Birazdan Erzincan Valimiz açıklama yapacak" dedi.
Vali Arslantaş: İzinden içkili döndü
Erzincan Valisi Ali Arslantaş olayla ilgili yazılı açıklama yaptı:
"Yapılan incelemede olayın failinin Erzincan Muhabere Alayında zorunlu askerliğini yapmakta olan muhabere er T.H. olduğu tespit edilmiştir.
“İlgilinin terhisine üç gün kaldığı ve hafta sonu izninden 221 promil alkollü olarak döndüğü anlaşılmıştır.
“Kamuoyunda haklı bir infiale neden olan ve vicdanları yaralayan olayın faili hakkında gerekli adli ve idari süreç başlatılmıştır."
TSK: İnceleme başlatıldı
Genelkurmay Başkanlığı'ndan ise şu açıklama yapıldı:
''03 Aralık 2017 tarihinde Erzincan Orduevi’nde meydana gelen ve sosyal medyada yer alan olayla ilgili olarak inceleme başlatılmıştır.''
Verilebilecek en üst ceza 546 lira
Sahipsiz hayvanlara tecavüz, işkence, kötü muamelede bulunanlara 546 lira idari ara cezası veriliyor.
Bakımı bir insan tarafından üstlenilen hayvana kötü muamelede bulunmanın cezası ise 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun “Mala zarar verme” suçunu tarif eden 151. maddesinin 2. fıkrasında belirleniyor.
2011'den beri Meclis'te hayvan hakları mücadelesi
Tüm partilerin üzerinde uzlaştığı "Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" 2011'de dönemin başbakanı Erdoğan tarafından imzalanarak Meclis Başkanlığı'na sunulmuştu.
Tasarı 2012'de ve 2014'de kamuoyunda çokça tartışılmıştı. Hayvanların petshop’larda sergilenmesini de yasaklayan tasarı 2014'ten bu yana askıda.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) vekili Umut Oran da Şubat ayında 5199 no’lu Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi sunmuş, ancak hayvan hakları savunucularından gelen tepkiler üzerine kanun teklifini güncelleyerek İstanbul Milletvekili Melda Onur'la birlikte yeni bir kanun teklifi hazırlayarak 26 Haziran'da meclise sunmuştu.
CHP İstanbul milletvekili Gürsel Tekin de Ağustos 2017’de hayvanların kasten ve taksirle öldürülmesi ve yaralanması eylemlerinin suç sayılarak Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında değerlendirilmesi için kanun teklifi vermişti. (EKN)