Kiracılardan çok kat malikini, yani mülk sahibini muhatap alan içeriğiyle "Kat Mülkiyeti Kanunu" apartman sakinlerinin başları sıkışınca kendi çıkarlarına uygunluk arayışıyla sarıldıkları bir kaynak olmaktan öteye gitmiyor.
Üstelik kanun, hukukla ilgisi olmayan sıradan bir insanın vicdanını derinden sarsacak ve şaşırtacak maddeler içeriyor. Öyle ki kiracıların kararlara katılma hakkı yok... Düzenlemeler adeta mülk sahibi olmanın yüceltilmesi çerçevesinde yer alıyor...
Bu modern yaşam mağaraları, eski ya da yeni, görkemli ya da gösterişsiz, kapitalizmi, burjuva ahlakını her gün yeniden kuruyor, yazılı olmayan hükmedici kabulleriyle tuhaf bir şehir kanunu üretiyorlar.
Apartmanların çoğunda yalnız yaşayan kadın veya erkekler her zaman sıkı bir denetim altında tutuluyor örneğin... Kaçta geldi? Eve kimle girdi? Evden kimle çıktı?
Oysa zamanından saatlerce önce çöp torbasını kapıya koyan "aile", geçerliği kendinden menkul kural dışı hareketlerinden ötürü asla sorgulanamıyor. Kapitalist görgüsüzlük, şampiyon futbol takımının bayrağını apartman boyunca dalgalandırmaya kadar varıyor... Bayrak dalgalandırmaya kim ses edebilir ki?
Apartmanların acımasız yapısı en belirgin şekilde "kapıcı"nın yaşamı üzerinde etkili...
Çünkü, çoğunlukla sığınak ya da kalorifer dairesi olarak yapılmış rutubetli deliklere tıkılan kapıcıların uyudukları, yemek yedikleri, yaşamlarını sürdürdükleri kapıcı dairesi kat maliklerinin ortak alanı:
Kat Mülkiyeti Kanunu,
I. Bölüm,
III - Kat mülkiyetinin ve kat irtifakının niteliği:
IV - Ortak yerler:
Madde 4 - Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve şeyler bu kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
a) Temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,
Madde 16- Kat malikleri ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.
Her nedense daire sakinlerinin üzerinden geçinen bir parazit gibi görülen kapıcılar "nankör", "pis", "cahil" ithamlarından payını fazlasıyla alır. Sanki o apartmanda karşılıksız olarak bakılıyorlarmış ve sanki başka bir gezegenden gelmiş yaratıklarmış gibi...
Bütün bu öfkeli dışavurumun kaynak hikâyesi şöyle:
İstanbul Anadolu yakasında bir apartmanda on beş yıldır hizmet verdiği apartmanın "kapıcı dairesinde" üç çocuğu ve karısıyla birlikte oturan bir kapıcı kendi yaşama alanında kedi beslediği için işinden kovulmakla tehdit edilir.
İlgi çekici olan, yaklaşık üç aydır besledikleri kediden apartman sakinlerinin haberi bile yokken bir gün kediyi bahçede oynarken görmüş olmaları ve o andan itibaren kapıcının kedi besliyor olmasını sorun etmeye başlamaları.
Aşıları eksiksiz, kedi kumuna dışkılama terbiyesi olan ve herhangi kokulu ve sesli bir rahatsızlığa neden olmayan kedi için "kat malikleri" imza toplar ve sokağa atılmasına karar verir.
Konu adaletin hassas terazisine vurulmak üzere hukuka havale edilir ama ne hayal; "adalet mülkün temeli", mülk de hukukun kendisi değil mi bu düzende!
Mülksüz kapıcının dairesi apartmanın ortak alanı olduğundan karar karşısında yapılacak bir şey yoktur. (NZ/EÜ)