Eskişehir’de geçici olarak sahiplendiği kediyi işkence yaparak öldüren ve görüntüleri sosyal medyada paylaşan M.C.A. (21) adlı üniversite öğrencisi üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Sanığı “mala zarar verme” suçundan en üst sınırdan cezalandıran mahkeme hakimi Orhan Küçükfidancı, takdiri indirim hakkını kullanmadı.
Kararı bianet’e değerlendiren Hayvanlara Adalet Platformu'ndan Eskişehir Barosu avukatı Mustafa Çakı, “Türkiye hukuk tarihinde bir ilk yaşandı. Hayvan hakları konusunda bizi çok mutlu eden bir karar” diye konuştu.
Ceza indirimi yok
Eskişehir 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararında şu ifadelere yer verildi:
“TCK 151/2 maddesinin atfı ile, TCK 151/1 maddesi gereğince takdiren, tercihen üst hadden olmak üzere 3 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi.
“Sanığın eylemi gerçekleştirirken ve eylemden sonraki, suçu başkalarına yayma, bildirme amacında oluşu, atılı suçu işleme hususunda ağır eğilimi hep birlikte dikkate alınarak, yargılamadaki pişmanlık ifade eden söylemlerine mahkememizce itibar edilmeyerek, sanık hakkında TCK’nın 62/1 (ceza indirimine işaret eden madde) maddesinin tatbikine takdiren yer olmadığına karar verildi.”
Çakı: Umarız Yargıtay da aynı hassasiyeti gösterir
Sanığın suçu canavarca hisle işlediğini, görüntülediğini ve ardından görüntüleri paylaştığını hatırlatan avukat Çakı, bunun anlık bir hareket olmadığını, sanığın suç işleme konusunda kastının açıkla görüldüğünü ifade etti.
Teknik olarak TCK’nın “mala zarar” maddesinden görülen hayvan haklarına ilişkin davaların genellikle cezasızlıkla sonuçlandığına dikkat çeken Çakı, bugün alınan kararın Yargıtay’dan da onaylanması halinde diğer hayvan hakları davalarında emsal oluşturabileceğini belirtti:
“Hakimler şimdiye kadar bu tür davalarda takdir yetkisini hep kullanır ve takım elbise giyip ‘Pişmanım’ demek ceza indirimi yapılmasına neden olur. Bu davada hakim, son derece duyarlı bir davranış gösterdi ve olayın işlenişinin vahametini dikkate alarak takdiri indirim hakkını kullanmadı. Bu anlamda çok önemli. Diğer mahkemeler ve hakimler açısından da incelenmesi gereken bir karar olduğunu düşünüyoruz.
“Yargıtay’dan da aynı duyarlılığı bekliyoruz. Dosyanın içeriği itibarıyla, hakimin kararı dosyanın çok iyi tahlil edildiğini gösteriyor. Diğer davalarda emsal olacaktır.
“Aslında hakim bey burada teknik anlamda mala zarar verme davasından karar verdi ama vicdanını dinledi. Bunu bir ‘mala zarar’ değil, ‘cana zarar davası olarak değerlendirdiğini düşünüyoruz.
“En üst hadden ceza vermesi bizi şaşırttı, mutlu etti. Çok rastladığımız bir şey değil. Hayvan hakları konusunda genelde hayal kırıklığı yaratan kararlara alışkınız.”
Ne olmuştu?
M.C.A. (21), Eskişehir’deki ’Cafe De Kedi’ adlı işyerinden aldığı ’İletki’ isimli kediyi geçici olarak sahiplenmişti. İletki’ye işkence yaparak öldüren M.C.A., işkence görüntülerini de internette paylaşmıştı.
Görüntüler büyük tepki yaratmış, M.C.A. hakkında (TCK 151) mala zarar verme suçundan 4 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle kamu davası açılmıştı. (ÇT)
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu Madde 151: Mala zarar verme (1) Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. (2) Haklı bir neden olmaksızın, sahipli hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır. |