Çağdaş çocuk ve gençlik edebiyatına katkı sunan yayınevlerinden Günışığı Kitaplığı'nın uzun yıllardır düzenlediği konferans ve seminerlerin içeriklerini yayınlayan edebiyat dergisi Keçi'nin 18'inci sayısı çıktı.
6 aylık ücretsiz bir e-yayın olan Keçi'nin her sayısında kapsamlı bir dosya bulunuyor. Yaz sayılarında, her ilkbaharda eğitimciler ve kütüphaneciler için düzenlenen Eğitimde Edebiyat Seminerleri'nin; Kış sayılarında ise her sonbaharda düzenlenen edebiyat ve yayıncılık konferansı olan Zeynep Cemali Edebiyat Günü'nün içeriğini yayınlayan Keçi'nin bu sayıdaki konusu iklim krizi.
Keçi dergisinde, edebiyat ve yayıncılık konferanslarının içeriğinin yanı sıra ülke ve dünya çapında düzenlenen kitap fuarlarından yansımalar, edebiyatın usta kalemlerinin değerlendirmeleri ve özellikle de öğrenci ve akademisyenler için kaynak niteliğinde içerikler yer alıyor.
"Bir baktım, artık içindeyim"
Keçi Edebiyat'ın yeni sayısında Naz Beykan'ın kolaylaştırıcılığında, iklim aktivisti olan Melisa Akkuş, Rüveyda Eser ve Üveys Kasım Çoban, iklim krizine karşı mücadelelerini, karşılaştıkları güçlükleri ve yayın dünyasından beklentilerini anlattı.
İklim krizinin önemi, nasıl aktivist olduklarına değinen gençlerden Melisa Akkuş, "Ben Melisa, Dünya'daki değişimin kendisi olabilmek ve değişime öncülük edebilmek için her şekilde, her yerde mücadele veriyorum. Dünya'daki değişimi tek bir kişi başlatabiliyor, sonra bin kişi oluyoruz, daha sonra da bir bakıyoruz, ormana dönüşmüşüz" dedi.
16 yaşında lise öğrencisi olan Rüveyda Eser de, "İklim aktivistliğiyle küçüklüğümden beri ilgileniyorum. Ailem beni hep tasarruflu yaşamaya yönlendirerek yetiştirdi. Büyüdükçe hassasiyetlerim, doğadaki her şeye sevgim hızla artmaya başladı. Bir baktım, artık içindeyim. Değişimin mümkün olduğuna artık daha çok inanıyorum ve bunun için çalışıyorum" dedi.
Gençlerin iklim krizine ilişkin düşünceleri ve çözüm önerilerinin tamamı ve diğer yazarların makaleleri dergide mevcut.
Dergide yer alan diğer yazılar ise şöyle: Latife Tekin "Dil olmasa dünyayı bu kadar değiştiremeyecektik!", Behiç Ak "İklim krizi ve anlatıda kavramsal dönüşüm...", Barış Doğru- Damla Özlüer- Nuri Özbağdatlı "Yayıncılık da "iklimce" konuşmayı öğrenmek zorunda!", Naz Beykan "Yayıncılığımız tarihi sorumluluğunu üstlenmeye hazır mı?", Aytaç Timur "Yayıncılık da sular altında, yayıncılık da çölleşiyor!", Beyza Bozkurt Elbingil "Kâğıt üretiminin girdileri de çıktıları da çevreyi ve iklim krizini etkiliyor!", Sermet Tolan "İklim kriziyle tek başına mücadele Don Kişot'luk olur!", Müren Beykan "Gençlerin öykülerinden yansıyan uzay, insanın geleceği...", Dr. Emrah Alkaya "Yayıncılıkta iklim krizi yönetimi için döngüsel ekonomi yaklaşımları...", Mine Soysal "Dönüşüm için cesaretle çalışmaya davet...", Zeynep Atiker "Kitap dünyası iklim krizi için çalışmaya başladı!", Naz Beykan - Melisa Akkuş- Rüveyda Eser- Üveys Kasım Çoban "Biz kimsenin geleceği değil, kendimizin bugünüyüz!"
Ücretsiz ulaşılabilir
Günışığı Kitaplığı Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal'ın liderliğinde hazırlanan Keçi'nin editörlüğünü Halil Türkden yapıyor. Huban Korman'ın grafik tasarımıyla biçimlenen Keçi'yi okumak için keciedebiyat.com adresi ziyaret edilebilir.
(SYZ/AÖ)