Keçi Adası (Pserimos), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından son günlerde sık sık dile getirildi.
Kılıçdaroğlu, 9 Ocak'taki grup toplantısında Ege adalarının durumunu eleştirirken "En son Keçi Adası'na çıktılar. Türkiye'den dört mil uzaklıkta. Ben merak ediyorum, bu adaları siz sattınız mı? Birilerine peşkeş mi çektiniz?" demiş, "Ecevit Kıbrıs'ı nasıl aldıysa ben de 2019'da bu adayı alacağım" diye eklemişti.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise Kardak krizi sonrası hiçbir adanın Yunanistan'a verilmediğini kaydetmişti.
Kılıçdaroğlu'nun son olarak bugünkü grup toplantısında ise "Teslim ettik' diyor ama 'Ben etmedim' diyor. Ben senin neleri teslim ettiğini biliyorum" şeklinde konuştu.
Emekli Kurmay Albay Ümit Yalım ise 2016'da Ege'deki 18 adanın AKP döneminde Yunanistan'a geçtiğini iddia etmişti.
Yalım, Lozan Antlaşması tartışmalarında "Bu iktidar önce Cumhuriyet tarihinin en büyük toprak kaybına nasıl izin verdiğinin hesabını versin! AKP döneminde Ege'deki adalar, Yunanistan'a geçti. Bu adalarda Yunan belediyeleri var. İzmir, Aydın ve Muğla sınırlarındaki 17 ada ve bir kayalığımızda artık sadece Yunan varlığı var" demişti.
Tartışmalı 18 ada/kayalık şunlar:
Bu adaların isimleri ise şöyle: Ege'deki Hurşit, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnoz, Keçi, Sakarcılar, Koçbaba ve Ardacık adaları ile Akdeniz'deki Gavdos, Dhia, Dionisades, Gaidhouronisi ve Koufonisi adaları. Resmi kayıtlarda Türkiye'ye ait olduğu belirtilen bu adaların/ kayalıkların şu anda Yunanistan tarafından kullanıldığı belirtiliyor.
Peki bahsi geçen Keçi Adası tam olarak nerede?
Marmaris'e tam olarak 4.3 deniz mili, yani 8 kilometre bir uzaklıkta. Türkiye'nin 6 millik karasuları içerisinde bulunması da adayı tartışmaya açık hale getiriyor.
Keçi Adası 24 Temmuz 1923'te imzalanan Lozan Antlaşması'na göre Türkiye sınırları içinde yer alıyor.
Mavi yolculuk ve yat turizmi açısından önemli olan Keçi Adası'na halen Pire Limanı'ndan hareket eden feribot seferleriyle ulaşılabiliyor.
Ege AdalarıYunanistan yarımadası ile Anadolu yarımadası arasında bulunan ve toplam alanı 23.000 kilometrekare kadar olan 3000'e yakın ada ve adacığa Ege Adaları adı veriliyor. Ege denizindeki adalar, yüz ölçümleri çok farklı ve sayıları çok fazla olmasına rağmen yine de gruplara ayrılıyor. En alt bölümdeki adalar olan Rodos, Girit, Kerpe ve Çuha, Anadolu ve Yunanistan yarımadalarının ana kara parçalarının dışında bulunuyor. Diğer adaların hemen hemen hepsi Türk ve Yunan ana kara parçalarının önünde bulunan bölgelerde toplanmış haldeler. Bu ada gruplarından Mora yarımadasının doğusunda bulunanlara Kiklatlar, Yunanistan'ın orta bölümünün kıyıları önünde bulunanlara Tesalya Adaları (Kuzey Asporatlar ya da Şeytan Adaları), Ege denizinin orta bölümünde, Anadolu kıyılarına yakın olanlara Saruhan Adaları (Doğu Asporatlar), Batı Anadolu'nun güney ucunda yer alanlara da Onikiada (Güney Asporatlar) deniyor. Asporat (Sporat) Yunanca "dağınık" demektir, Kiklat ise "çember" demektir. Sanılanın aksine, Batı Anadolu kıyılarına yakın olan irili ufaklı adalara Oniki Ada denilmemektedir. Sık yapılan bu yanlışlığı önlemek için, en güneydeki Girit hariç tutularak, Ege adaları şu şekilde sınıflandırılıyor: Boğazönü Adaları (Kuzey Ege Adaları ya da Trakya Adaları)
Tavşan Adaları (Kiklatlar)
Eğriboz ve Şeytan Adaları (Kuzey Asporatlar ya da Tesalya Adaları)
Doğu Ege Adaları (Saruhan Adaları)
Oniki Ada (Menteşe Adaları, Güney Asporatlar, Cezair-i İsna Aşer, Karya Adaları, Dodekanisa)
Kaynak: Wikipedia |
(PT)