Keçe: kadınlar cinsel şiddeti gizliyor
Keçe, CTD'nin Ankara'da yaptığı anket çalışmasından çıkan sonuçların bu doğrultuda olduğunu söylüyor. Kadınların yüzde 60'nın cinsel şiddetten sonra psikolojik ve tıbbi tedavi görmedikleri gibi herhangi bir şikayette bulunmadıklarını söylüyor.
"Neden şikayet etmiyor?" diye sorduğumuzdaysa Keçe, "Bunun birkaç nedeni var" diyor.
"Kadınlar polise şikayette bulunduklarında, polisin de erkek olduğunu, erkeklerin birbirini koruyacaklarını düşünüyorlar. Şiddetin türü cinsellik olduğu için utanıyorlar. Bu nedenle uğradıkları cinsel şiddeti gizlemeyi tercih ediyorlar."
Toplumsal baskının ağırlığı
Keçe, kadınların şikayette bulunmamalarının nedenlerinden birinin de "korku" olduğunu söylüyor. "Burada söz konusu olan toplumsal baskı. Ahlâki nedenlerle toplumdan dışlanacakları kaygısıyla şikayetten kaçınılıyor. Toplum tarafından 'ahlaksızlıkla' suçlanmak istemiyorlar."
Cinsel şiddetle ilgili örnek davaların olmamasının kadınların şikayet etmeme nedenlerinden biri. Keçe, "Kadınlar şikayet ettiklerinde bir sonuç çıkmayacağını düşünüyor. Şikayet edenleri görüyorlar. Süreci takip ettiklerinde kanunlarda bir yaptırımın olmadığını, şiddet uygulayanın sokakta olduğunu biliyorlar. Bu yönde bir güvensizlikleri var. 'Ne olacak ki?' diye düşünüyor" diyor.
Kadınların özgüven eksikliği
Keçe, kadınların özgüven duygularının gelişmediğini, cinsel şiddete uğradıklarında psikolojik yardım alamadıklarını söylüyor.
"Kadınların özgüvenleri gelişmiş olsa, zaten şiddet konusunda bu noktaya gelmezlerdi."
Şiddet sonrası kadınların durumu
Cinsel şiddete uğrayan kadınların yüzde 53'nün sessiz kaldıkları gözleniyor. Yüzde 20'si ailesine veya bir arkadaşına sığınırken, yüzde 15'i mahkemeye, yüzde 12'si karakola başvuruyor.
Ankete göre kadınların yüzde 30'u cinsel şiddete karşı koyarken, yüzde 25 'i sesini çıkartmıyor. Yüzde 24'ü korkuyor, yüzde 16'sı kendini suçluyor, yüzde 5'i ise kavga ediyor.
Cinsel şiddet sonrası psikolojik tedavi gören ve tıbbı yardım alan kadınların oranı ise yüzde 40.
Ankara'da "Cinsel Şiddet" anketinin sonuçları
* CTD'nin "Ankara'da cinsel şiddet" anketine bin kadın katıldı. Ankete katılan kadınların yüzde 34'ü 18-28; yüzde 40'ı 29-38 ve yüzde 26'sı 39-48 yaşları arasında.
* Ankete katılan kadınların yüzde 12'si okur-yazar değil. Kadınların yüzde 18'si ilkokul; yüzde 22'si ortaokul; yüzde 30'u lise ve yüzde 18'si üniversite mezunu.
* Yine ankete katılan kadınların yüzde 65'si evli. Yüzde 20'si dul, boşanmış; yüzde 10'u bekar ve yüzde 5'i nikahsız yaşıyor.
* Ankete katılan kadınların en uzun süreli evliliği 21-30 yıl arasında. Yüzde 5'le ilk sırada olan bu sırayı yüzde 55'le 1-10 yıl, yüzde 40'la 11-20 yıl arası evlilikler
* Ankete katılan kadınların yüzde 70'nin çocuğu var. Yüzde 30'nun ise çocuğu yok. Çocuğu olan kadınlarınsa yüzde 30'nun 1 ya da 2, yüzde 70'ninse 2'den fazla çocukları olduğu görülüyor.
* Cinsel şiddet gören kadınların yüzde 75'i işsiz.
* Kadınların yüzde 70'nin cinsel sorunları var. Fiziksel şiddete uğrayan kadınların oranıysa yüzde 45.
* Fiziksel şiddete uğrayan kadınların yüzde 40'ı "tokatlanmış", yüzde 30'u "yumruk" yüzde 20'si "tekme yemiş", yüzde 10'u ise itilip kakılmış.
* Kadınlara fiziksel şiddet uygulayanların yüzde 60'ı kocaları. Yüzde 20'si boşandıkları eşlerinden, yüzde 5'i birlikte yaşadıkları kişiden ve yüzde 15'i ise diğer yakınları ve akrabalarının şiddetine uğramışlar.
* Kadınların yüzde 30'u fiziksel şiddetten sonra cinsel şiddete de maruz kalmış. Bu kadınların yüzde 20'sine tecavüz edilmiş.
* Ankete katılan kadınların yüzde 18'si cinsel şiddet gördüklerini söylüyor. Kadınların yüzde 50'si nadiren, yüzde 35'i bazen, yüzde 15'i ise sık sık cinsel şiddete uğradıklarını açıklıyor.
* Cinsel şiddet uygulayanların yüzde 60'ı koca. Yüzde 20'si boşanılan, yüzde 10'u ise birlikte yaşanılan kişi.
* Cinsel şiddeti her meslek grubundan erkek uyguluyor. Bu erkeklerin yüzde 80'si alkol ve benzeri uyuşturucu kullanıyor. (AD/EZÖ)