Uluslararası Demokratik Avukatlar Birliği (IADL - International Association of Democratic Lawyers) Başkanı Jeanne Mirer ile Dünyada Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupalı Hukukçular Birliği (ELDH - European Association of Lawyers for democracy and World Human Rights) Genel Sekreteri Thomas Schmidt, avukatların sanık olduğu iki ayrı davayı izlemek için Türkiye’de.
Bugün İstanbul Barosu’nun Galatada’daki binasında, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile basın açıklaması yapan Mirer ve Schmidt, yargılanan avukatlarla ilgili dayanışma duygularını belirttiler.
11, 12, 13 ve 14 Kasım’da
ÇHD üyesi 22 avukatın DHKP-C üyesi olmakla yargılandığı davanın duruşması 11 ve 12 Kasım’da, KCK soruşturmaları kapsamında toplam 46 avukatın yargılandığı davanın duruşması ise 13 ve 14 Kasım’da İstanbul Adliyesinde görülecek.
Schmidt: Yargıçlar ne yapacak?
ELDH Genel Sekreteri Thomas Schmidt, basın toplantısında şunları söyledi:
“Dünyadaki pek çok ülkeden avukatlar bu iki davayı takip ediyoruz. Avukatlara karşı açılan bu davalar tek değil ama en ölçüsüz olanları.”
“Avukatlara açılan davaların ortak noktası, siyasi nitelikte arka planlarının olmasıdır.”
“22 avukattan dokuzu 15 ay, KCK davasındaki avukatlar da üç yıl tutuklu yargılandılar. Hepsinin bu haftaki duruşmalarda hazır bulunacağı dikkate alınırsa, bu kadar süre tutuklu kalmaları için hiçbir sebep yoktu.”
“Biz farkındayız ki bu davalardaki yargıçlar çok büyük baskı altında. Bu baskı sadece hükümetten de gelmiyor. Baskılara karşı durmak için yeterince cesaretli olacaklar mı? Uluslararası hukukun temel ilkelerini uygulayacaklar mı? Sadece yasaya uygun elde edilmiş deliller kabul edecekler mi? Mesleki görevlerini yerine getiren avukatları cezalandıracaklar mı? Bu haftaki duruşmalar, siyasi davaların sona ermesinin başlangıcı olacak mı?”
Mirer Havana Kuralları’nı hatırlattı
IADL Başkanı Mirer konuşmasında, 27 Ağustos - 7 Eylül 1990’da Havana’da toplanan Suçların Önlenmesine ve Suçların Islahı Üzerine Birleşmiş Milletler Konferansı’nca kabul edilen Havana Kuralları’nun “Avukatlık Faaliyetinin Güvencesi” başlıklı şu maddelerini hatırlattı:
“16. Hükümetler avukatların;
a. Hiçbir baskı, engelleme, taciz veya yolsuz bir müdahaleyle karşılaşmadan her türlü mesleki faaliyeti yerine getirmelerini;
b. Yurt içinde ve yurt dışında serbestçe seyahat etme ve müvekkilleriyle görüşebilmelerini;
c. Kabul görmüş meslek ahlak kurallarına, görevlerine, standartlarına uygun faaliyette bulundukları için kovuşturma veya idari, ekonomik veya başka bir yaptırımla sıkıntı çekmemelerini veya tehditle karşılaşmamalarını sağlar.
17. Avukatlar görevlerini icra etmemeleri nedeniyle güvenlikleri tehdit edildiği takdirde, yetkili makamlar tarafından gerekli bir biçimde korunurlar.
18. Avukatlar görevlerini icra etmeleri nedeniyle müvekkilleriyle veya müvekkillerinin davalarıyla özdeşleştirilemezler.”
ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı da uluslararası dayanışma gösteren meslektaşlarına teşekkür etti. (AS)