İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanığın kalmadığı 205 sanıklı KCK İstanbul Ana Davası'nda dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) gönderilmesi başvurusuyla ilgili kararını bugün vermedi. Mahkeme, bugün kısa bir duruşmanın ardından yargılamayı ve dosyanın AYM'ye gönderilmesi kararını 3 Aralık'a bıraktı.
Kürdistan Topluluklar Birliği’ne (KCK) bağlı oldukları gerekçesiyle aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve gazeteci-yayıncı Ragıp Zarakolu, Özgür Gündem Gazetesi editörü Kazim Şeker, siyasetçi ve yazar Hasan Özgüneş’in de sanık olduğu dava, bir süre önce Türkiye’de tutuklu yargılama sorununa örnek teşkil etden dosyalardan biriydi.
Sanık müdafileri bu yöndeki taleplerini, bir önceki duruşmanın görüldüğü 14 Temmuz’da mahkeme heyetine iletmişlerdi. Başvurularını da “Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri kaldırıldığı halde özel yetkili yargının hazırladığı dosyaya daha fazla devam edilemeyeceği” gerekçesine dayandırmışlardı.
Mahkemeden AYM için iki ay süre
Ağır Ceza Mahkemesi de, TBMM’de 21 Şubat’ta kabul edilen, 6 Mart’ta da yürürlüğe giren “Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu”nun 1. maddesi uyarınca Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kaldırıldığını ancak bu yöndeki talebi iki ay içerisinde değerlendirmeye alabileceğini bildirmişti.
AYM’ye taşınabilir
Mahkeme, avukatlardan yasanın Anayasaya aykırı olduğu iddialarını destekleyen belgelerini iki ay içinde yazılı şekilde başvurmalarını istedi. Duruşmada, 15 sanıkla ilgili çıkarılan yakalama kararlarından vazgeçilmişti. Ayrıca, diğer sanıkların da yurt dışına çıkış yasağına dair adli kontrollerinin de kaldırılmasına karar verilmişti.
Aynı başvuru KCK Basın’da kabul edildi
Mahkeme, dört ay aradan sonra yargılamaya devam ediyor. Gelecek hafta, dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasına karar verilebilir.
5 Kasım’da aynı mahkeme, 46 Kürt basını çalışanını yargıladığı KCK Basın davasında, dava dosyasının Anayasaya aykırı olduğu yönündeki iddialarının Anayasa Mahkemesi’nce incelenmesini kabul etmişti.
Temmuz 2012’de aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı, tutuklu öğrenci Büşra Beste Önder, Özgür Gündem Gazetesi editörü Kazim Şeker, Zekiye Ayık, Kemal Karagöz, Can Şahçelik, Erdoğan Baysan, Medeni Demirkapu, Cüneyt Özil, Birgül Arvaz, Suna Varsak, İbrahim Ethem Yıldız, Mehmet Sıddık Kumek, Uğur Taşdemir, Nizamettin Özmen, Mustafa İpek dahil 16 kişi, bir yılı aşkın süredir bulundukları cezaevlerinden tahliye edilmişlerdi (EÖ).