Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) 2 Temmuz'da başlayacak aralarında Büşra Ersanlı ve Ragıp Zaraklu'nun da yargılandığı İstanbul Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Davası ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Taxim Hill Otel'de yapılan toplantıya katılan BDP milletvekili Sebahat Tuncel, "Bu dava Kürtlerin değil, Türkiye'nin demokratik geleceğinin davasıdır" dedi.
Tuncel, son dönemlerde Halkların Demokratik Kongresi'ne (HDK) yönelik baskının giderek arttığını söyleyerek geçtiğimiz gün HDK bileşeni Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyelerinin bugün de aynı zamanda HDK üyesi KESK Başkanı Lami Özgen'in gözaltına alınmasını kınadı.
"8 bin kişi tutuklu"
Şu anda 8 bin kişinin KCK'den tutuklu olduğunu bunların arasında 193 seçilmiş BDP'li ve 35 belediye başkanı olduğunu hatırlatan Tuncel, "Tüm muhalif kesimlerin sesi kısılmak isteniyor. KCK davasının ne kadar politik olduğu iddianameden görülüyor. Arkadaşlarımıza isnat edilen suç, aslında yaptıkları iş; yani siyasettir. Kürtlerin siyaset yapma yolu kapatılmak isteniyor" dedi.
"Tam da barışı konuşuyorduk, Dağlıca saldırısı oldu" söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını belirten Tuncel şöyle devam etti: "Barış konuşmaları varmış gibi bir yanılsama yaratılıyor. Düşünce özgürlüğü olmayan bir yerde demokrasi ve barıştan bahsetmek mümkün değil."
BDP İstanbul İl Başkanlığı adına basın açıklamasını okuyan Asiye Kolçak, Adlet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinin 2009 yerel seçimlerinden sonra BDP'nin başarısını hazmedemeyerek KCK tutuklamalarına başladığını söyledi.
"Partimizin demokratik siyaset kalanları kapatılıyor. Partimizin siyaset Akademisinde ders verdiği veya ders aldığı için, partimizin yöneticisi veya üyesi olduğu için, parti binamıza misafir olarak geldiği için, telefondaki bir kelimeden manalar çıkararak KCK üye yada yöneticisi suçlamaları ile davalar açılıyor."
İstanbul KCK davası nedir?
İstanbul Özel Yetkili 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen'in hazırladığı 2401 sayfalık Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) iddianamesinin ilk duruşması 2 Temmuz'da Silivri Adliyesi'nde görülecek.
Aralarında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Belge Yayınları'nın sahibi Ragıp Zarakolu'nun da olduğu 193 sanıktan 51'i "terör örgütü yöneticiliği" iddiasıyla, 142 sanık ise örgüte üye olmak/yardım etmek suçlamalarıyla hakim karşısına çıkacak.
Ersanlı'nın 15-22,5 yıl arasında, Zarakolu'nun ise "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7,5-15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Beş gizli tanığın ifadesine yer verilen iddianamede KCK'nın İstanbul'daki yönetim kadrosunun yer aldığı öne sürülüyor. (NV)
* İddianamenin tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.