Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul İl Yöneticiliği yapmış olan ve Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altında açılan İstanbul’daki ana davada yargılanan Kürt siyasetçi Şemsettin Dülek dün gece hayatını kaybetti.
Dülek iki gün önce kalp ameliyatı geçirmişti ve Siyami Ersek Hastanesinde yoğun bakımda tedavi altındaydı.
Davadan üç yıl tutuklu kalmış, sağlık sorunlarına rağmen uzun süre tahliye edilmemişti. Hapishanedeyken ayrıca 68 gün açlık grevi yapmıştı.
Cenazesi bugün Sultanbeyli Abdurrahmangazi Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Uzundere mahallesindeki Osmangazi Mezarlığı'nda defnedildi.
Cenaze törenine ailesi ve yakınlarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü yöneticileri, eski milletvekilleri Asiye Kolçak ile Sebahat Tuncel, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) çalışanları, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi üyesi avukatlar, eski BDP yöneticileri de katıldı.
Avukattan “cenaze” talebi
Dülek’in yargılandığı KCK davasının bugün İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
Dicle Haber Ajansının (DİHA) haberine göre, yargılandığı davanın bugünkü duruşmasında söz alan ÖHD İstanbul Şubesi Eşbaşkanı, avukat Sinan Zincir bugünkü duruşmada Dülek'i son yolculuğuna uğurlamak için cenazeye katılmak istediklerinden, duruşmanın ertelenmesini talep etti.
Duruşmada söz alan diğer avukatlar da dava dosyasının daha önce Anayasa Mahkemesi'ne gönderildiğini hatırlatarak, mahkemeden AYM kararını beklemesini istedi.
Duruşma 8 Eylül’e bırakıldı.
Ne olmuştu?
Şemsettin Dülek, tutuklu olduğu süre içerisinde kalp kapakçığındaki hastalıktan ötürü sağlık raporları ile birlikte tahliye talep etmiş ancak talebi üç yıl boyunca reddedilmişti.
2011’de tutuklanan Dülek üç yıl hapishanede kaldı.
Eşi Gazal Dülek de 2 Ocak 2010’da “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanmıştı.
Bakırköy Kadın Cezaevi’ne çocukları E.Ş.D. ile birlikte gönderilen Gazal Dülek, bir yıldan fazla burada kaldıktan sonra cezasının kesinleşmesinin ardından yine çocuğuyla birlikte Gebze Kadın Kapalı Cezaevi’ne nakledildi.
Şemsettin Dülek de eşi ve çocuğu hapishanedeyken 2011 yılında İstanbul’da KCK adı altında yürütülen operasyonlar kapsamında tutuklandı.
Kürtçe savunma yaptı
KCK davasının o dönem görüldüğü İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesinde Kürtçe savunma yapan Şemsettin Dülek şunları söylemişti:
“Bugün içinde bulunduğumuz süreç Kürt sorunun demokratik yollar ile çözülmesinin sürecidir. Dolayısıyla bizim burada yargılanmamız anlamsızlaşmıştır.”
“Ben herhangi bir örgüte üye veya yönetici değilim. Yöneticisi olduğum bir örgüt varsa bu da BDP. Ben BDP'de siyaset yürüttüm. İki yıldır tutukluyum ve mağdur ediliyorum.” (AS)