Aralarında üç milletvekili ve 12 belediye başkanının da bulunduğu 152 kişi hakkında yürütülen Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) davasının 25. duruşması bugün görüldü.
Sanıkların katılmadığı duruşmaya, sanıkların bölünerek getirilmesine karşı çıkan ve bu nedenle son üç duruşmaya katılmayan müdafii avukatlar yine katılmadı.
Bunun üstüne Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, KCK davasında, "yargılamayı engelledikleri" iddiasıyla sanık avukatları ve mahkemenin talebine rağmen avukat görevlendirmeyen Diyarbakır Baro Başkanlığı yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verirken bir sonraki duruşmayı 10 Ağustos'a erteledi.
"Savunmanın yapılamadığı yerde sanık olmaya hazırım"
Duruşmaya Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Mehmet Emin Aktar ile Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı katıldı. Duruşmaya savunma yapmak için değil, yaşanan krize açıklık getirmek amacıyla katıldıklarını söyleyen Aktar ve Kozağaçlı, mahkemenin taleplerinden hiçbirine olumlu cevap vermemesini kınadıklarını ifade ettiler.
ntvmsnbc'de yer alan habere göre, mesleklerine saygı gösterilmediği gerekçesiyle duruşmalara katılmadıklarını ifade eden Aktar, duruşma salonu aksesuarı olmadıklarını söyledi.
Dava dosyasında 300 avukatın vekâletinin bulunduğunu hatırlatan Aktar, "Mesleğimizin saygınlığın zedelendiği, savunmanın yapılamadığı bir yerde sanık kürsüsünde olmaya hazırım. Tehditler mesleği serbest ve bağımsız yapmamızı engelliyor. Savunma yapmak için değil, mesleğimizin saygınlığını zedeleyen tartışmalar nedeniyle buradayız" diye konuştu.
"Sandalyelerin mi avukatlığını yapalım?"
ÇHD Başkanı Kozağaçlı ise, davaya müdahil olan avukatların mesleki yetilerini kaybettikleri için duruşmalara katılmadığını söyledi.
"Tozlu sandalyelerin avukatlığını mı yapalım? Müvekkillerimizin hazır edilmediği yerde delil ikamesi mi yapalım?" diyen Kozağaçlı, bir sonraki duruşmada tüm sanıkların hazır edilmesini, tutuklu sanıkların da tahliyesini talep etti.
Davanın hukuksal olarak yürütülemeyeceğini söyleyen Kozağaçlı, mahkemenin önce savunma avukatlarıyla olan sorunlarını çözmesi gerektiğini ifade etti. (EKN)