Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Kürt basınına yönelik 20 Aralık 2011’de gerçekleştirilen KCK operasyonunu ikinci yıldönümünde Diyarbakır’da protesto etti.
"Biz bu zihniyeti iyi tanıyoruz. Bu zihniyet 1990'lı yıllarda gazetecileri katlediyordu, gazete binalarını bombalatıyordu bugünde farklı yöntemlerle gazetecileri tutuklattırıyorlar" dedi.
Dicle Haber Ajansı, Azadiya Welat Gazetesi, ÖGC üyeleri, Gün TV, JİNHA ve Fırat Dağıtım çalışanları katıldığı protestoda basın açıklaması yapan ÖGC Başkanı Hayrettin Çelik şöyle konuştu:
"Eğer bir ülkede demokrasi yoksa ve bu ülke diktatörler tarafından yönetiliyorsa burada fikir ve düşünce özgürlüğünden bahsedemeyiz. Bu durumda diktatörler kendi keyiflerine göre ülkeyi yönetmek istiyorlar. Diktatörler bunu da tarihten bugüne 'tek bayrak, tek vatan, tek dil ve tek millet' şeklinde formüle etmişlerdir"
"Diktatör sistemler tarihten bu yana her zaman halkların ve muhaliflerin sesini bastırmak istemişler. Bunu da gazetecileri kendine bağlayarak yapmaya çalışmışlar, kendi kuyrukları haline getirmek istemişler. Bunu kabul etmeyen gazeteciler ise de her zaman baskı ve zulümle karşı karşıya kalmışlardır."
Çelik, Gazeteciler Koruma Komitesi’nin (CPJ) raporunda Türkiye’nin hapis gazeteci sayısında dünya birincisi olduğunu hatırlatarak şöyle devam etti:
"Bu rapor başlı başına AKP devletinin düşünce özgürlüğüne yaklaşımını gözler önüne sermektedir. Bu zihniyet kirli ağlarıyla iddianame adı altında arkadaşlarımızı tutuklatırdı, bu Türkiye tarihi açısından bir utanç kaynağıdır. Arkadaşlarımız iktidarın ve sermayelerin savunuculuğunu yapmadıkları, gazetecilik mesleğinden dolayı tutuklandılar ve yargılanıyorlar. Biz bu zihniyeti iyi tanıyoruz. Bu zihniyet 1990'lı yıllarda gazetecileri katlediyordu, gazete binalarını bombalatıyordu bugünde farklı yöntemlerle gazetecileri tutuklattırıyorlar."
Ne olmuştu?
20 Ocak 2011’de 49 gazetecinin gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte, 36 gazeteci tutuklandı, takip edilen haberler ve haber kaynakları ile yapılan görüşmeler delil sayıldı, gazetecilik literatürüne “örgütsel gazetecilik” kavramı girdi, tutuklu gazeteciler anadilinde savunma hakkı için açlık grevi yaparken mahkeme başkanı ise avukatlara kızıp duruşmayı yarıda kesti, seyirciler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Hala devam eden davada hala 18 Kürt basını çalışanı tutuklu yargılanıyor. (EA)