26’sı tutuklu 44 basın çalışanının yargılandığı KCK basın davasının 12. duruşması Pazartesi günü Silivri’deki 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. bianet’e konuşan avukat Tamer Doğan çok sayıda tahliye beklediklerini söyledi.
“4. yargı paketiyle yapılan düzenlemeler özellikle bu davada yargılanan gazetecileri kapsıyor. Müvekkillerimiz yaptıkları haberler sebebiyle, basın yoluyla propaganda yaptıkları iddiasıyla 'örgüt üyeliği' ve 'örgüt yöneticiliğiyle' yargılanıyorlar. Mahkeme eğer düzenlemeyi doğru yorumlarsa, müvekkillerimizin basın yoluyla propaganda yaptıklarını ve şiddete çağırmadıklarını öngörüp çok sayıda tahliye kararı verecektir.”
Davada yargılanan BirGün Gazetesi muhabiri Zeynep Kuray’ın avukatı olan Doğan, yargılanan tüm basın çalışanlarının tahliye edilmeyebileceğini ama çoğunluğun serbest kalacağını söylüyor. Doğan tahliye edilecekler arasında Kuray’ın da olacağını düşünüyor.
“Zeynep Kuray’ın daha en başından tutuklanmaması gerekiyordu. Önceki duruşmalarda da tahliye beklemiştim ama önemsiz sebepler yüzünden gerçekleşmedi. Ancak bence bu duruşmada Zeynep mutlaka tahliye edilenler arasında olacak.”
Doğan ayrıca, İngiltere PEN’in (English PEN) hapis gazetecilerle ilgili kampanya başlattığını, Kuray’ın dosyasını incelediklerini ve belki duruşmaya katılabileceklerini aktardı.
Pazartesi başlayacak olan duruşmaya 23 Nisan’ın resmi tatil olması sebebiyle Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü devam edilecek. Cuma günü yapılacak olan 4. faslın son duruşmasında ara karar verilecek. Gazetecilerin ilk defa anadilinde savunma yapacağı duruşmada çevirmen avukatlar tarafından getirilecek. Avukatlar tutuklu tüm sanıklar için tahliye talebinde bulunacak.
Özgür Gündem Gazetesi ise herkesi davada yargılanan gazetecilerle ile dayanışmak için duruşmayı izlemeye çağırdı. Ayrıca 20 Nisan Cuma saat 19.00’da gazeteciler için Galatarasay Meydanı’ndan Taksim Tramvay Durağı’na yürüyüş yapılacak.
Ne olmuştu?
20 Aralık 2011’de birçok ilde eşzamanlı olarak gerçekleştirilen KCK operasyonu kapsamında çoğu gazeteci olan 49 kişi gözaltına alınmış, 36’sı tutuklu 44 kişi hakkında “örgüt üyeliği” ve “örgüt yöneticiliği” suçlamasıyla 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.
İddianamede gazetecilere “örgütsel gazetecilik” yapma gibi suçlamalar gösterilmiş, haber kaynaklarıyla yapılan telefon görüşmeleri, takip edilen haberler, eylem ve protestolar delil olarak gösterilmiş, yapılan haberlerin bazılarının “devleti yıpratmak için” yapıldığı iddiaları yer almıştı.
Görülen 11 duruşmada 12 basın çalışanı tahliye edilirken davada yargılanan 24 kişi hala tutuklu bulunuyor. (EA/AS)