Haberin Kürtçesi için tıklayın
46 gazetecinin yargılandığı "KCK Basın Davası"nın 14. duruşması, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz gazeteci sanıkların avukatları katılırken, yargılanan hiçbir gazeteci katılmadı.
TIKLAYIN - Gazeteciliğimiz Suç İlan Edildi!
Mahkeme heyeti, Gazeteci Yüksel Genç hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasının birleştirilmesine karar verilen dosyanın mahkemeye gönderildiğini açıkladı.
Genç ifade veremedi
Yargılanan gazetecilerin avukatı Özcan Kılıç'ın verdiği dilekçeyle müvekkili Yüksel Genç'in Diyarbakır ilinde savunmasını vermek üzere hazır olacağına dair adres bildirdi.
Bu nedenle Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) vasıtasıyla hazır edilmesi için Diyarbakır 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazıldığı, Genç’in adliyede hazır olmasına rağmen mahkemenin talimatın özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazılması gerektiği gerekçesiyle iade edildiği öğrenildi. Savcı Genç'in ifadesinin alınabilmesi için eksikliklerin giderilmesini istedi.
Avukat Kılıç şunları söyledi:
“Yüksel Genç'i yeniden talimat yazılırsa yeniden Diyarbakır'da hazır edeceğiz. Ayrıca İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesinin 2019/372 Esas sayılı dosyasına muvafakat verilmesini talep ediyoruz.”
Kılıç, yargılanan gazetecilerden Ziya Çiçekçi’nin Özgür Gündem gazetesinin sahibi olduunu belirten Kılıç, 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde de Çiçekçi’nin davası olduğunu ve birleştirmesini istedi.
“FETÖ’cü emniyet görevlisi nedeniyle yargılanıyor”
Tutuksuz sanıklardan Çağdaş Ulus’un avukatı Mehtap Acar Ulus şunları söyledi:
“FETÖ suçlamasıyla yargılanan şüpheli emniyet görevlisi Yunus Dolar etkin pişmanlıktan yararlanmak maksadıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı’nda alınan beyanlarında müvekkilim Çağdaş Ulus'un ne şekilde sahte delillerle tutuklatıldığını açıkça bildirmiştir.
“Daha önce bildirdiğimiz üzere emniyet görevlilerinin yargılandığı dosyada müvekkilim müştekidir. Bahsi geçen dosyanın ilgili bölümleri dosyanız arasına da alınmıştır. Bu yargılama yaklaşık 7 yıldır sürüyor.
“Müvekkilimin suçsuz olduğu sabittir. Bu nedenle müvekkilim yönünden tefrik kararı verilmesini talep ediyoruz, yazılı beyanlarımızı ve bu husustaki delillerimizi içeren evrakları sunuyoruz.”
Ulus'un 'tefrik' talebi kabul edilmedi
Yüksel Genç'in SEGBİS ile hazır edilmesi için talimat yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, Çağdaş Ulus müdafinin davanın tefriki yönündeki talebinin ise reddetti.
Davanın bir sonraki duruşması 25 Şubat 2020’de görülecek.
Ne olmuştu? 2011'in Aralık ayında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt basınına yönelik yapılan operasyonda 46 çalışan gözaltına alınmış 32'si tutuklanmıştı. Yaptıkları röportajlar, çektikleri fotoğraflar, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile konuşmaları ve telefonlarında bulunan haber kaynaklarının isimlerine kadar birçok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı. 32 tutuklunun 17'si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken geriye kalan tutuklular ancak ÖYM'ler kaldırıldıktan sonra tahliye olabildi. İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi Şubat'ta Mazlum Özdemir, Seyhmus Fidan, Hüseyin Deniz, Nevin Erdemir, Semiha Alankuş, Kenan Kırkaya, M. Emin Yıldırım ve Haydar Tekin'in tutuklu kaldıkları süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak serbest bırakılmasına karar verdi. Ardından Haziran ayında da gazeteciler Mikail Barut, Nurettin Fırat, Ertuş Bozkurt, Turabi Kişin, Ramazan Pekgöz, Yüksel Genç ve Davut Uçar hakkında tahliye kararı çıktı. Gazetecilerin tümü serbest kalırken gazeteci Mikail Barut hakkında başka bir davadan hüküm bulunduğu gerekçesiyle serbest bırakılmadı. ÖYM'lerin kapatılmasının ardından gazeteciler, davanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvursa da mahkeme AYM sonucunu beklemeden yargılamaya devam etti. ÖYM'lerin kapatılmasının ardından gazeteciler, davanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvursa da mahkeme AYM sonucunu beklemeden yargılamaya devam etti. Yargılanan gazeteciler Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 5'inci (özgürlük ve güvenlik hakkı), 3'üncü (işkence yasağı), 10'uncu (ifade özgürlüğü) ve 1'inci (insan haklarına saygı yükümlülüğü) maddeler üzerinden AİHM'e başvuru yaptı. AİHM süreci devam ediyor. |
(EMK)