* Fotoğraf: Independent.
ABD, Avrupa ve Ortadoğu medyası Gezi direnişçilerine karşı polisin aşırı şiddet kullanımını eleştirdi.
Kazlıçeşme Meydanındaki miting sırasında İstanbul’un diğer semtlerinde polis saldırısının sürdüğü ve bugünkü iş bırakma çağrısı da uluslararası basında geniş yer tuttu.
The Telegraph: Halk meydan okudu
Hafta sonu eylemcilerin Gezi parkından çıkarılmasıyla alevlenen çatışmalar neticesinde KESK ve DİSK polis şiddetinin sona ermesi için bir günlük genel grev çağrısında bulundu.
İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi sırasında şehrin merkezinde polisin biber gazı kullanması üzerine bazı meslek odaları da greve katılacaklarını açıkladılar.
Pazar gecesi polis, direnişçilerin Taksim sokaklarında tekrar birleşmelerini önlemek için gençleri bir helikopter, cop taşıyan bazı sivil kıyafetliler ve gaz bombalarıyla kovaladı.
Çatışmalar Erdoğan yönetimine acil bir tehdit oluşturmasa da 10 yıllık yönetimine karşı gerçekleştirilen en büyük meydan okumalardır.
The Guardian: Erdoğan’ın tavrı çatışmacı ve bölücü
Pazar günü polis ve jandarma güçleri tarafından kordon altına alınan şehir merkezindeki sokaklarda protestoculara biber gazı sıkıldı, aynı saatlerde Erdoğan destekçilerine sesleniyordu. Protestocuların şehir merkezine ulaşmasını engellemek için İstanbul’u çeviren otoyollar kapatıldı.
Erdoğan’ın çatışmacı ve bölücü tavrı ve polisin küçük çocuklara dahi aşırı güç kullanması, reformcu Müslüman lider kimliğine gölge düşürdü.
Gezi Parkı girişini muhafaza eden bir polis memuru, “Hükümet halkına karşı hareket ediyor ve bunun için polisi kullanıyor. Durumu çok kötü idare ediyorlar. Bunu yapmaktan nefret ediyorum” diyor.
El Cezire: Ordu tehdidi!
Türk Tabipleri Birliği’nin açıklamasına göre, iki haftadır süren çatışmalarda dört kişi öldü, 5 bin civarı yaralı var.
Erdoğan’ın mitinginde Türkiye bayrağı sallayan 32 yaşındaki Ruveyda Alkan, “Biz sessiz çoğunluğuz, bizi korkutmaya çalışan çapulculardan değiliz” diyor.
Türkiye, huzursuzluğu bitirmek için orduyu devreye sokmakla tehdit ediyor.
The Independent: Otokrat yönetime karşı
Protestocular Erdoğan’ı artan otokrat yönetim şekline ve seküler ülkede tüm halka dayatılan muhafazakâr yaşam tarzına karşı çıkıyorlar.
Uluslararası Af Örgütü, cumartesi günkü protestolarda Taksim ve civarında 100’den fazla göstericinin gözaltına alındığını ve polisin göstericilerin durumları ve bulundukları yer hakkında bilgi vermediğini duyurdu.
CBS: İstanbullular otele “iltica etti”
Hükümetin AVM yapmak için yıkmak istediği parkla başlayan protestolar büyüyor.
Göstericiler Başbakan Erdoğan’a sinirli. Polis Gezi Parkındaki protestocuları gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerle dağıttı. Müdahaleler göstericilerin tekrar bir araya gelmelerini engellemek için devam etti.
Hükümet karşıtı eylemcilerin Pazar günü 1 milyon katılım için yaptıkları çağrıya hükümet ulaşımı engelleyerek ve kendi mitingini yaparak cevap verdi.
Türkiye’de uzun süredir muhafazakarlar ve dini politikadan uzak tutmak isteyenler arasında gergin bir hava var.
Bild: Polis revirlere de saldırdı
Polis yaralı protestoculara müdahale eden doktorları da coplarla döverek gözaltına almaktan kaçınmadı.
Kapılarını açan Divan Otele yüzlerce eylemci sığındı. Aralarında Almanya’nın Yeşiller Partisi Başkanı Claudia Roth’un da bulunduğu kişiler gece gaz bombalarına maruz kaldılar. Roth Almanya’nın RTL kanalına, “Kim olduğunuzu, nerede olduğunuzu bilemiyorsunuz. İnanılmaz bir acı var ve doğal olarak çok korkuyorsunuz” dedi.
BBC: 500’e yakın gözaltı
Pazar günü protestocular ve polis arasındaki çatışmalar İstanbul ve Ankara’da sürdü. KESK, DİSK ve bazı meslek odaları“polis şiddetine” karşı pazartesi günü için bir gün iş bırakma eylemi ve öğlen İstanbul’da yürüyüş çağrısında bulundular.
Barolar Birliği protestoculara yapılan polis operasyonunda 500’e yakın gözaltının olduğunu belirtti.
Le Monde: Greve “illegal” tehdidi
İçişleri Bakanı Muammer Güler iki sendikalar konfederasyonunun polis şiddetine karşı pazartesi günü yapılması kararlaştırdıkları eylemi “illegal” olarak nitelendirdi. Vali de “İş bırakma ve grev gibi illegal yöntemlerle insanları sokaklara dökme isteği var” dedi.
Washington Post: Eylemler kente yayılacak
Erdoğan konuşmasını yaptığı sırada güvenlik güçlerine Cihangir sakinlerinden orta yaşlı bir adam "Sırada gelip bizi evlerimizden almak mı var" diye bağırdı.
Protestocular ve polis arasındaki çatışmaların sonuçları daha önce sessiz olan İstanbul’un çeşitli semtlerinde kırılmalar yaratabilir çünkü Taksim’i boşaltmak muhtemelen eylemleri şehrin diğer bölgelerine de yayacak. (GD/AS)