Kazım İsyandır İnisiyatifi, sanatçı Kazım Koyuncu’yu ölümünün 10. yılında Abbasağa Parkı’nda anacak.
Yarın (26 Haziran Cuma) saat 17.00’de başlayacak olan etkinlikler 27 Haziran Cumartesi gecesine kadar sürecek.
İki gün boyunca sürecek anmada konserlerin yanı sıra çocuklar ve yetişkinler için atölyeler ve forumlar düzenlenecek.
Kazım Koyuncu Kimdir? |
Artvin'in Hopa ilçesine bağlı Pançol’da (Yeşilköy), 7 Kasım 1971 tarihinde doğdu.Nüfusa geç kaydedildi; resmi doğum tarihi 10 Mayıs 1972. Müziğe ortaokul birinci sınıfta mandolin çalarak başlamış, çocukluğu, "üstadım" dediği, "Kemençeci Yaşar" lakabı ile tanınan Yaşar Turna'nın yanında türkü dinleyerek geçmiştir. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni kazandı, okulu bıraktı 1992’de müzikle profesyonel olarak ilgilenmeye başladı. 20 yaşındaydı Ali Elver ile "Dinmeyen" adlı müzik grubunu kurdu. Daha sonra Lazca müzik yapmak için bu gruptan ayrıldı. 1993’te Mehmedali Barış Beşli ile birlikte Zuğaşi Berepe (Denizin Çocukları) adlı rock müzik grubunu kurdu. Bu grupla1995'te Va Mişkunan (Bilmiyoruz), 1998'de de İgzas (Gidiyor) adlı albümleri çıkarttı. Zuğaşi Berepe “Bruxel Live” adlı konser albümünü yayınladıktan sonra 1999’da dağıldı. Kazım Koyuncu, tek başına müziğe devam etmiş ve Salkım Söğüt adlı projelerin ikincisinde 3 şarkıyla yer almıştı. 2001’de Viya! adlı ilk solo albümünü çıkardıktan sonra Kanal D televizyonunda yayınlanan popüler TV dizisi Gülbeyaz'ın müziklerini yapınca yurt çapında tanındı. Daha sonra Kemal Sahir Gürel ile birlikte Sultan Makamı adlı televizyon dizisinin müziklerini hazırladı. Karadeniz müziğinin güçlü temsilcilerinden Fuat Saka, Volkan Konak ve Bayar Şahin ile birlikte düzenledikleri, büyük ilgi gören Hey Gidi Karadeniz konserler dizisinin de öncülüğünü yaptı. Nisan 2004'te çıkardığı ikinci solo albümü Hayde ile popülaritesini arttırdı. 2004'ün sonlarında Koyuncu’ya akciğer kanseri teşhisi konuldu ve kanser tedavisi görmeye başladı. 25 Haziran 2005'de, 33 yaşında, tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. |
Kazım İsyandır İnisiyatifi, konuya ilişkin hazırlanan çağrı metninde “Park çok güzel, gelsenize” diyor:
“Yer kavgasının olmadığı yerdeyiz; seninleyiz. Kim bilir belki Hopa iskelesinde oturmaktayız, belki Fırtına Vadisi’nde direnmekte. Belki Çernobil’in sorumlularına sövmekte, nükleere karşı bir eylemde. Belki Gezi Parkı’nda bir ağacın altında şarkı söylemekteyiz, belki tinerci çocuklarla gezinmekte. Belki tepelerden yeşili seyretmekte, belki Cihangir’de merdivenlerde. Belki “savaşlar, katliamlar, ölen-öldürülen çocuklar görüyoruz”, belki Okmeydanı’nda kara kaşlı bir çocukla biz de ölüyoruz. Belki bir dağın başında özlüyoruz seni, belki de Abbasağa Parkı’nda nefes alıyoruz. Ama illa seninle yapıyoruz. Hayata bir şeyler katıyoruz.
Ne güzel ki.. Kazım’ı her yerde, biz onunlayız
Kazım Koyuncu’nun ölümünün 10. yılında Dost sahnesinde buluşuyoruz.
Sevenleri ve arkadaşları olarak Kazım’ın ölüm yıldönümü olan 25 Haziran’ın hemen ertesinde onu anmak için 26–27 Haziran 2015 tarihlerinde İstanbul, Beşiktaş Abbasağa Parkı’nda buluşuyoruz.
Pek çok yerde dostlar yan yana geliyoruz.
Yeryüzüne sofralar kuracağız. Gökyüzüne şarkılar söyleyeceğiz. Dereler akacak. Ormanlar coşacak. Horonumuz, halayımız sürecek. Çocuklarımıza masallar anlatacağız.
Kurulacak stantlarda, gerçekleştirilecek atölyelerde bilgi ve kitap takas edecek, ana teması ekoloji, dil ve kültür olan forumlarda ortak sorunları tartışacağız.
Irkçılıktan, homofobiden ve türcülükten uzak herkesi de bu anlamda, ortaklaşmak, paylaşmak, anlaşmak ya da en azından anlaşmaya çalışmak için gerçekleştireceğimiz etkinliğin bir parçası olmaya Abbasağa Parkı’na bekliyoruz.
‘Ben sadece ben olmak istiyorum’ diyen dostlar bir araya geleceğiz, ‘biz’ olacağız. Park çok güzel, gelsenize! Mahallemizin sakinleri çArşı ve Beşiktaş Belediyesi’yle de dayanışarak…” (EKN)
* Etkinlik programı için tıklayın