* Fotoğraflar: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği.
Cengiz Holding'in Çanakkale'nin Bayramiç ve Çan köylerinde açmak istediği "Halilağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi" projesine karşı açılan üç ayrı davanın duruşması Çanakkale 1. İdare Mahkemesi'nde bugün görüldü.
Duruşmaya davacı kurumların yanı sıra, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, Çanakkale Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu Başkanvekili Avukat Erdal Gezen, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Avukat Ali Aydın Çalıdağ, Çanakkale Barosu Başkanı Avukat Hande Keskin, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Ayşe Güneş, İnsan Hakları Derneği (İHD) Çanakkale Şubesi yetkilileri, Bayramiç ve Çan'da yaşayan köylüler de katıldı.
ÇED olumlu kararının iptali
Duruşmada hazır bulunan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Gülpınar Ekolojik Yaşam Derneği, TEMA Vakfı avukatı Ömer Aykul, Çan Çevre Derneği avukatı Ümran Aydın, KEP Bileşenleri ve bireysel davacıların avukatı Burcu Özaydın beyanlarını vererek depolama tesisi ile ilgili "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu" kararının iptalini talep etti.
Davalı kurum avukatı ve müdahil şirket avukatlarının beyanlarından sonra avukatlara bilgi veren mahkeme heyeti, kararını daha sonra açıklayacağını duyurdu.
"Bir kişi zengin olacak diye bütün köylüler mağdur olacak. Defolsun gitsin Cengiz"
— Ekoloji Radarı (@EkolojiR) December 6, 2022
Kazdağları'nı talan etmek isteyen Cengiz Holding'e köylülerin isyanı.#DefolCengiz pic.twitter.com/ngXoo9kCCa
Cengiz Holding'in kâr hırsı
Davacılar duruşmadan sonra süreci Çanakkale halkı ile paylaşmak için Çanakkale İskelesi'nde basın açıklaması düzenledi.
Açıklamada özetle şöyle denildi:
"Dünya üzerinde biyolojik çeşitliliği ile sayılı ekosistemlerden biri olan Kazdağları'nın ne yazık ki yüzde 79'u madenlere ruhsatlandırılmış durumda. Yörede yaşayan bizler bereketli yaşam alanlarımızı, her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği tarım topraklarımızı, kurdu kuşu sincabıyla Kazdağları'nda yaşayan canlıların yaşam hakkını korumak için enerji ve maden şirketlerine karşı mücadele veriyoruz.
"Cengiz Holding, Kazdağları ekosistemi içinde devasa bir alanda yıkıma sebep olacak, 200 metre derinliğinde ölüm çukurları açacak, üç köyü haritadan silecek ve kimyasal zehirlerle yakınındaki diğer köyleri de yaşanmaz hale getirecek, su kaynaklarımıza el koyacak 87513 ruhsat nolu Halilağa Bakır Madeni projesindeki ısrarına devam ediyor.
"Kazdağları evimiz"
"Halkın tüm itirazlarına, toplanan binlerce imzaya ve bilim insanlarının olumsuz görüşlerine rağmen projeye geçtiğimiz yıl bakanlık tarafından ÇED olumlu kararı verilmişti. Proje ile ilgili üç ayrı dava açıldı.
"Umuyoruz ki mahkeme yaşamdan yana karar verecek ve bilirkişilerin de belirttiği gibi Kazdağları ekosisteminde doğal ve kültürel varlıklar üzerinde geri dönüşsüz yıkım yaratacak Halilağa Bakır Madeni Projesini iptal edecektir.
"Cengiz Holding'in kârı uğruna yok etmeye çalıştığı yaşam alanlarımızdan, köylerimizden vazgeçmiyoruz. Kazdağları evimiz, maden projeleriyle delik deşik edilerek yok edilmesine izin vermeyeceğiz."
Proje hakkında
Birinci dava TEMA ve Çan Çevre Derneği'nin, ikincisi altı kurumsal çevre kurumunun ve 80'in üzerinde vatandaşın katılımcısı olduğu dava, üçüncüsü ise Ziraat Mühendisleri Odasının davası. |
(TY)